Otvorena izložba 'Džamonja 50/60' - izloženi i rijetko viđeni radovi

Na desetu godišnjicu smrti Dušana Džamonje u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena je izložba radova toga velikog umjetnika. Izloženo je 50-tak radova iz osobne kolekcije od kojih su neki restaurirani i prvi put izloženi javnosti.

Na izložbi koja je ostvarena u suradnji sa splitskom Galerijom umjetnina mogu se vidjeti neka od djela koja je Džamonja izložio kao mladi slikar pripremajući se za veličanstveni nastup na Venecijanskom bijenalu 1960., koji ga je i lansirao među europske i svjetske zvijezde.

Željezne zavjese, apstrakcija i spomenici - sve to povezujemo s Dušanom Džamonjom, no njegova karijera, pedesetih godina, počinje figurativno, a slijedila je njegova prva apstraktna faza i uspjeh gotovo preko noći.

- U kratkih pet godina je izumio sebe i od sebe napravio brend 'Džamonja', kaže ravnatelj Galerije umjetnina Split i kustos izložbe Branko Franceschi.
Džamonjina velika izložba otvorena u Zagrebu
- Rana faza rada i stvaranja Dušana Džamonje vrlo je rijetko viđena, ali ono što je doista baš posebno, to je što su sva djela na ovoj izložbi posuđena iz kolekcije obitelji Džamonja, istaknula je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki.

Djela su uglavnom nađena u njihovoj obiteljskoj kući u Vrsaru, dio je sam kipar čuvao za svoj muzej, dok je dio trebao opsežnu restauraciju.

- Dosta tih skulptura je nađeno u periodu od zadnjih petnaestak godina. One su možda bile zabačene i vrijeme ih je dosta ruiniralo, ali koncept je da se vidi, da se mladi ljudi upoznaju s Džamonjom, napominje autor koncepta i kustos izložbe Fedor Džamonja.

Izložba u Umjetničkom paviljonu ostaje otvorena do svibnja, a riječ je o zanimljivom prikazu kako je od figurativnog umjetnika nastao apstraktni umjetnik svjetskoga glasa.