29. travnja 1899. - Rođen Duke Ellington

Veliki američki skladatelj i pijanist, općenito smatran jednim od najvećih jazz stvaratelja i izvođača svih vremena, Edward Kennedy ili  Duke Ellington, rođen je u Washingtonu 29. travnja 1899. 

S glazbenom izobrazbom počeo je još kao sedmogodišnjak, a najraniji utjecaj na njega imaju tadašnji ragtime pijanisti. Kad je kao srednjoškolac na školskoj zabavi odsvirao svoju prvu skladbu, doživio je ovacije i zahtjev za ponavljanjem. Kako nije pripremio ništa drugo, počeo je svirati varijacije na istu skladbu. Te je večeri počela njegova osebujna karijera, a pjesma je postala hit. 

Duke se 1922. preselio u New York. Četiri godine kasnije osniva vlastiti jazz-orkestar koji je ubrzo stekao ugled najboljeg sastava te vrste. Tridesetih godina gostuje po Europi, a poslije rata nastupa u Metropolitanu i Carnegie Hallu. U njegovu ansamblu, u kojem sviraju ponajbolji jazz-instrumentalisti svijeta, i koji je do naših dana ostao uzorom jazz-orkestrima, solisti imaju potpunu slobodu improvizacije, a sveukupni zvuk cjeline pod izravnim je utjecajem europskog impresionizma. Sam Ellington bio je svirač glasovira virtuozne tehnike i iznimno profinjenog izvođačkog kolorizma. 

Kao skladatelj, Ellington stvara s nadmoćnom lakoćom, a njegovo nadahnuće gotovo da nema granica. Mnoge od njegovih 1500 skladbi imaju antologijsku vrijednost. Prošao je kroz četiri stvaralačka razdoblja; najprije takozvani jungle stil, zatim za vrijeme Drugoga svjetskog rata utjecaj swinga; do sredine pedesetih utjecaj egzotike, a u djelima četvrtog razdoblja zaokružuje u jednu cjelinu sva dotadašnja traženja i utjecaje. Njegov opus obuhvaća klavirska djela, pjesme, orkestralne skladbe, scensku i filmsku glazbu, aranžmane i operu Boola

Od njegovih najvažnijih priznanja treba spomenuti počasne doktorate na Harvardu i Yaleu, te izbor za člana Kraljevske glazbene akademije u Stockholmu, kao prvog jazz- glazbenika.  Njegov nadimak iz djetinjstva, koji u prijevodu znači Vojvoda, a koji mu je savršeno pristajao, postao je istoznačica vrhunskog jazza. 

Duke Ellington umro je 24. svibnja 1974. u New Yorku.