Ususret 30. MBZ-u: svečani start soničnih bicikala

Ispred zagrebačke Galerije Greta jučer svečanim startom otvorena vožnja za sonične bicikle 'Ispod fontana' britanske multimedijalne umjetnice, skladateljice i performerice Kaffe Matthews. 30. Muzički biennale Zagreb od Matthews naručio vožnju za sonične bicikle upravo za određenu rutu grada Zagreba.

- Ta autorica vrlo često kroz svoje radove te u suradnji sa samim naručiteljima i lokalnom zajednicom, progovara o određenim specifičnostima, problemima ili vrijednostima specifične lokacije za koju radi, ističu organizatori MBZ-a.

Kaffe Matthews je prerezala crvenu vrpcu i time označila start, a sama je povela prvu vožnju na oduševljenje svih okupljenih. Sve do zatvaranja festivala, iz zagrebačke Ilice i Galerije Greta Zagrepčani imaju mogućnost da kroz 45-minutnu vožnju na sasvim nov i neuobičajen način dožive ulice grada Zagreba.

Zagrebačku vožnju za sonične bicikle „Ispod fontana“ Matthews je pripremala kroz radionicu sa zagrebačkim srednjoškolkama te je upravo njihova priča i urbano iskustvo podloga za ovu sjajnu vožnju, objavili su iz MBZ-a.

30. Muzički biennale Zagreb svečano će biti otvoren u Kinu Europa u subotu, u 6. travnja, a ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja, podsjećaju organizatori. 
30. Muzički biennale Zagreb: 'Glazba, prostor - grad, zvuk'

Na MBZ-u će nastupiti više od  četiri stotine domaćih i stranih izvođača – orkestara, ansambala i renomiranih solista – koji će kroz koncerte različitih žanrova, prostorne instalacije i kazališne predstave publici predstaviti najbolje od svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva.

Program se odvija na preko 10 lokacija u gradu Zagrebu – od kazališta i koncertnih dvorana do kulturnih centara, kao i na njegovim ulicama, na otvorenom.