Ususret 30. MBZ-u: 'Fragmenti o Sakaču'

Nova premijera ciklusa 'Oda-birano' predstavila je dokumentarno-glazbenu priču 'Avangardni pejzaž - Fragmenti o Sakaču', u kojoj autorica Iva Lovrec Štefanović istražuje tragove Branimira Sakača, intrigantne osobnosti 20. stoljeća koji je ostao u sjeni.

Rođen u Zagrebu 1919. godine, a preminuo prije 40 godina, Branimir Sakač je ostavio raznolike i ponekad kontroverzne tragove u glazbi kao skladatelj, ali i neumorni promicatelj nacionalne kulture, te osnivač opatijske glazbene tribine, Muzičkog informativnog centra, a bio je u najužem krugu idejnih i organizacijskih začetnika Muzičkog biennala Zagreb.

Uz arhivske ulomke Sakačeve glazbe i njegovih misli, tragove Branimira Sakača raspoznajemo u sjećanjima i razmišljanjima akademika Nikše Gliga koji je već svojim diplomskim radom još za skladateljeva života zagrabio u zanimljivosti njegova opusa, i glazbenog publicista Zlatka Madžara koji se prisjeća susreta sa Sakačem kao pedagogom, potom u komentarima muzikologinja Tatjane Mihalić iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koja nam otkriva što je zapravo dostupno od Sakačeve ostavštine, te Ane Kuštrak Korper koja je u diplomskome radu proučila Sakačevu glazbu za crtane filmove među kojima je i 'Piccolo' Dušana Vukotića iz 1959 godine:Iz radijske arhive emisija citira ulomke iz emisija o Sakaču Jasmine Juračić i skladateljeve supruge Mire Sakač, a o jedinstvenom projektu FONAT doznajemo iz svjedočanstva redatelja Darka Tralića koji je o tome pisao muzikologinji Seadeti Midžić.

U Slušaonici Hrvatskoga radija poslušajte emisiju koju su ostvarili spikerski Željko Tomac i Dražen Puklavec, ton majstorica Marijana Begović i urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović:

Oda-birano