Zatvara se zagrebačko Kino Europa

Kino Europa u nedjelju zatvara svoja vrata - odlučilo je tako u petak vodstvo kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), umjetničke organizacije koja posljednjih deset godina upravlja tom najstarijom zagrebačkom kinodvoranom.

To znači da se u Kinu Europa neće održati Festival tolerancije, koji je trebao startati u nedjelju, a ta institucija - kako sad stvari stoje - neće ugostiti ni Subersive Film Festival u svibnju, kao ni svjetski festival animiranog filma Animafest u lipnju, doznaje Tportal.

U petak je, naime, stigao dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim se vodstvo tog kultnog zagrebačkog kina obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. U suprotnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, 'poduzet će se daljnje pravne radnje'.

- S obzirom na to da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta, stoji u dopisu ureda koji je potpisao pročelnik Damira Lasića, uz napomenu da je predviđeno vrijeme trajanja radova šest mjeseci.

Iz Kina Europa odgovaraju da su renovaciju kina, sukladno svojim mogućnostima, već djelomično proveli, dok su Gradu uzaludno nudili plan aktivnosti kako bi zajedničkim snagama u cijelosti odradili taj zahtjevan posao.

- U listopadu prošle godine, kada smo se, sukladno propisima, prvi put obratili Gradu sa zahtjevom za produljenje ugovora, zavladao je potpuni tajac. Nitko iz nadležnih gradskih službi nije nas kontaktirao, izjavio je za Tportal Boris T. Matić dodavši da je u petak, po primitku dopisa otišao kod v.d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu, Tedija Lušetića, no iz onoga što je na tom sastanku rečeno mogao je iščitati samo jedno - Zagreb Film Festival nepoželjan je zakupnik Kina Europa i mora iseliti. Odluku o zatvaranju kina donesena je spontano, u stanju šoka.

Facebook zajednica brzo je reagirala na novonastalu situaciju - među ostalima i naša kolegica Maja Sever:- Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku, priznaje Boris T. Matić u razgovoru za Tportal.Festival tolerancije, koji je sutra trebao početi u kinu Europa, objavio je da će se umjesto u tom kinu Europa, otvorenje Festivala održati u nedjelju u 19 sati u kinu Studentski centar u Zagrebu, a sav ostali program predviđen za održavanje u kinu Europa bit će prebačen u druge prostore - o čemu će organizatori naknadno obavijestiti javnost.

Podsjetimo, kino Europa dobitnik je nagrade za najbolji program 2016. godine, koju dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas.

Kino 'Europa' dobitnik europske nagrade za najbolji program u 2016.

Večerašnje otvorenje 30. Muzičkog biennala Zagreb tako će po svemu sudeći, barem za sada, biti posljednji događaj u popularnoj zagrebačkoj kino dvorani: