Zaton: Prosvjed nezadovoljnih mještana

Mirni prosvjed u Zatonu nadomak Dubrovnika. Mještani se protive prodaji zemljišta u vlasništvu države koje je, kako kažu, oduvijek bilo javno dobro. Iako su prije dva dana dobili obećanje da sporna čestica neće ići u prodaju, prosvjed su ipak održali.

Ministarstvo državne imovine nedavno je objavilo prodaju ovog atraktivnog zemljišta od 1000 četvornih metara. Stigle su i dvije ponude, ali Zatonjani su se pobunili.

- Ovo nije ovdje nekakav plato koji je nastao sam od sebe. Ovo ovakvu površinu oduvijek koristimo kao javno dobro. Tu ljudi prolaze iz Maloga u Veliki Zaton, to je jedini prolaz. Ovuda prolaze naši gosti kad idu na plažu koja je udaljena svega 100 metara, govori Mladen Muhoberac.

Prije dva dana iz Grada Dubrovnika vijest o obećanju mjerodavnog ministarstva da će zemljište biti darovano Gradu za rekreacijski park. Unatoč tomu, Zatonjani skeptični.

- Dosta je ludih obećanja! Samo se obećava nešto, a ništa se to skoro ne uradi. Mislim da su to laži, naglašava Nikola Čokljat.

Naime, slična je situacija bila 2012. godine.

- I onda je Grad Dubrovnik tražio da se to da u vlasništvo Grada Dubrovnika za potrebe Zatonjana i do danas se to nije ispunilo. A to je bilo obećanje! I sad obećanje od gradonačelnika - stvarno smo sretni, hvala mu puno, ali se mora ispunit, istaknula je Marija Haselsteiner.

I zato danas, unatoč obećanju - prosvjed.

- Dakle, mi smo došli da pokažemo da nas ima, da nismo ovce da nas neko vodi, da imamo svoju glavu i da želimo nešto za dobrobit naše djece, zaključila je Martina Jerinić Njirić.

Uz djecu, okupili su se i oni znatno stariji. Devedesetdvogodišnji gospar Antun najstariji je Zatonjanin, pohvalio nam se.
- Da bude ovako kako jest, da Zatonjani imaju gdje doći, prošetati se i bit na svježem zraku i uživati u ovome što imamo, rekao je Antun Milošević.

Idemo do kraja - poručuju mještani Zatona, ako treba - do suda u Strasburu.