"Sunce" i roboti - uskaču tamo gdje sustav ne može

Na Svjetski dan zdravlja Dnevnik HRT-a objavio je zanimljivu priča iz Nove Gradiške. Ondje udruga za autizam Sunce uskače gdje sustav ne stiže i pomaže obiteljima da se lakše nose s izazovima tog neurobiološkog poremećaja. Za rad s takvom djecom i njihov razvoj silno je važna rana dijagnostika, a tu im pomažu stručnjaci s FER-a, koji tvrde da su itekako korisni i roboti.

U učenju jezika 12-godišnji je Danijel izvrstan. U mnogočemu drugom potrebna mu je pomoć.

- U spremanju, oblačenju, radu s domaćom zadaćom ne može nigdje sam, govori Ivana Cvetković, Danijelova mama.

Dijete je s poremećajem autističnog spektra. Za lakše snalaženje pomaže i boravak u senzornoj sobi. Uz nadzor stručnjaka.

- Na ovaj način se ovdje dijete igra, opušta, potiču se podražaji pravilni doziraju da bi se dijete pravilno usmjeravalo i razvijalo, rekla je Melita Dragić.

Od senzorne sobe do stalne edukacije i brojnih akcija  - u Novoj Gradiški obiteljima koje se nose s autizmom - Udruga Sunce gotovo dva desetljeća partner je i podrška.

- Imamo taj školski odjel za djecu s autizmom koji obuhvaća dob od sedam pa do 21 godine, napominje Vesna Mijatović, predsjednica Udruge za autizam "Sunce", Nova Gradiška.

I stalno šire krug suradnje. Da bi upozorili na važnost rane dijagnostike, u goste su pozvali robotičare s FER-a. Osmislili su program koji u tome može pomoći i donijeli robote za demonstraciju.

- Pokazali smo da naši algoritmi mogu zaključit o tome je li dijete možda više slično djetetu s autizmom ili djetetu tipičnog razvoja, ističe Frano Petric, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb.

Projekt je još daleko od široke primjene, ali su reakcije i djece i roditelja - odlične.

- Početak je vrlo bitan i važan za takvu djecu još dok su manja puno manja, ali ovo je dobro, rekla je Ana Bukvić, Nova Gradiška.

Zato sad prikupljaju donacije za izgradnju senzornog parka. Zasigurno će i ovi simpatični roboti ondje biti dobrodošli gost i suradnici.