Koprivnica: Iz razreda na posao, a ne u inozemstvo

Iako se u posljednje vrijeme dosta govori o odlasku mladih iz Hrvatske, ima i mnogo pozitivnih primjera. U Koprivnici su programi u srednjim školama raznovrsni i usklađeni s tržištem rada tako da mladi nemaju razloga odlaziti.

U Srednjoj školi u Koprivnici obrazuju se za zanimanja zbog kojih mladi ne odlaze, nego čak i dolaze iz drugih krajeva. Tri top zanimanja su farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar i medicinska sestra tehničar opće njege.

Dunja je oduvijek željela biti medicinska sestra i zadovoljna je što je to mogla ostvariti u svojem gradu. Lea pak zna zašto je izabrala smjer farmaceutski tehničar.

U blizini je jedna od najboljih hrvatskih škola, nudi programe za opću, jezičnu, prirodoslovnu i sportsku gimnaziju.

Opća gimnazija za sportaše lider je na ovom prostoru i privlači učenike iz 11 susjednih županija. Stoga je i mnogo učenika putnika, čak jedna trećina, a o svima se vodi briga. Njima je nakon nastave prilagođen izvannastavni rad zahvaljujući volonterskim naporima profesora. Preko 100 učenika ostaje od 14 do 15 sati na izvannastavnim aktivnostima. 

Koprivnica ima i umjetničku školu te bogatu glazbenu ponudu: od osnovne i srednje do plesne škole. Lani je bilo 7 upisanih srednjoškolaca na Muzičkoj akademiji ne samo u Hrvatskoj, nego i Nizozemskoj i Njemačkoj. Od tih učenika očekuje se da će se vratiti i nastaviti svoj pedagoški rad koprivničkoj umjetničkoj školi.

To je očito i politika ovoga grada. Pruži im sve i svi će ostati ili se vratiti.