Počinje Festival znanosti, ovogodišnja tema - boje

Festival znanosti, 17. u nizu, održava se od danas do 13.  travnja. Ovogodišja tema bit će boje, a na niz pitanja o bojama, poput onih što su to uopće boje i kako ih vidimo, odgovarat će se na mnogim i raznovrsnim programima priređenima u 31 gradu i mjestu diljem Hrvatske.

Taj festival organizira se u Hrvatskoj od 2003. kako bi se znanost približila javnosti i informiralo o aktivnostima i rezultatima, poboljšala javna percepcija znanstvenika te motiviralo mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Organizatori su pet hrvatskih sveučilišta - u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom "Nikola Tesla" i British Councilom, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Festival znanosti 2019. zasjat će svim bojama

I ovogodišnji festival obilovat će različitim aktivnostima - predavanjima, radionicama, demonstracijama, druženjima s djecom i odraslima, prezentacijama, predstavama i izložbama na različitim lokacijama - od sveučilišta do muzeja i javnih mjesta radi uključivanja šire javnosti.

Bit će postavljena mnoga pitanja, npr. kako vidimo boje, što je uopće boja, znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji, zašto je nebo plavo, zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen?

I dok organizatori znaju da postoji tisuću pitanja, dodaju kako u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih.

Ove godine slavi se i nekoliko važnih obljetnica - 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec, navršava se i 150 godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev objavio otkriće periodnoga sustava elemenata pa je tako 2019. proglašena za međunarodnu godinu periodnog sustava.

O plastičnom otpadu u moru, europskim obrazovnim politikama...

Među mnogim festivalskim aktivnostima su izložba i radionice "Plasticamente plastična (noćna) mora", što će se održati u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku, gdje će biti izloženi interaktivni eksponati od plastike.

Procjenjuje se da oko 80 posto morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i aktivnosti s kopna, dok oko 20 posto otpada u moru završava kao rezultat neodgovornog pomorskoga prometa i ribarstva.

Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 posto morskog otpada pluta na morskoj površini, dodatnih 15 posto ostaje u vodenom stupcu, a 70 posto nalazi se na morskom dnu.

Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati tonu plastike na svake tri tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe.

Održat će se i niz edukativnih radionica. Izložba će biti postavljena u sklopu projekta ML-REPAIR čiji je cilj spriječiti i smanjiti unos i raspršivanje otpada u Jadranskom moru.

Tribina za promoviranje europskih izbora

U Rijeci će se pak u sklopu 17. izdanja Festivala znanosti održati tribina "Glasaj za Europu/Glasaj za znanost" u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Udruge Universitas, a potaknuta je zbog preporuka Europske asocijacije sveučilišta da se njezine članice uključe u promoviranje europskih izbora.

Tribina će biti posvećena europskim obrazovnim politikama i utjecaju na kreiranje hrvatskih akademskih prilika, a uz rektoricu Sveučilišta u Rijeci Snježanu Prijić-Samaržiju na tribini će sudjelovati bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić, dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Zoran Kurelić, SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula i ravnatelj Instituta Ruđera Boškovića David M. Smith.

U Osijeku će biti postavljen poster "Zeleni gradovi - izazov ili nužnost za budućnost" na kojemu će biti predstavljen koncept "zelenih gradova" koji promovira održivi razvoj uz učinkovito i racionalno trošenje resursa, a na plakatima će biti prikazano nekoliko odabranih gradova u svijetu, njihove specifičnosti kao i razlozi zašto ih zovu zelenim gradovima.

Jedan od mnogih programa je i onaj splitski u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) gdje će biti održana interaktivna radionica "Postani i ti istraživač" te izložba "Coloratum".

Za najmlađe članovi udruge Tvornica znanosti organizirat će mini znanstvene radionice i eksperimente prilagođene djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi.