Slovenska veleposlanica: Odnosi između Hrvatske i Slovenije su šareni

Slovenija... zemlja s bujnom i očuvanom prirodom, uređena po najvišim europskim standardima kad je zaštita okoliša u pitanju. U njoj u 212 općina živi 2 milijuna stanovnika.

Rijeke i jezera zaštitni su znak te zemlje, među kojima se ističu Bohinjsko i Bledsko jezero. Slovenija je mala zemlja koja se nalazi na geografskom, kulturnom i povijesnom raskrižju s brojnim zanimljivim mjestima koja vrijedi posjetiti.

Glavni grad Ljubljana ima bogatu kulturnu baštinu. Leži na rijeci Ljubljanici preko koje prelazi poznato "Tromostovje" - tri mosta u jednom. Slovenija ima najveću jamu u Europi- Postojnu, najveću skijašku skakaonicu na svijetu-Planicu, najstariji vinograd na svijetu.

Od svih država Europske unije Slovenija trenutačno ima najmanje osoba koje su završile samo osnovnu školu. Ujedinjeni narodi su 2017. proglasili Međunarodnom godinom održivog razvoja turizma, zemlja koja je dobila najviše bodova u svim kategorijama bila je upravo Slovenija.

Iz nama susjedne zemlje dolazi Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije. Kaže da su odnosi između Hrvatske i Slovenije nekako šareni:

- Imamo vrlo vrlo dobre odnose na području gospodarske suradnje - preko 4 milijarde eura je bila robna razmjena prošle godine, neke vrlo dobre investicije, kulturna suradnja nam ide dobro, prekogranična suradnja i suradnja na nekim europskim interek projektima. S druge strane imamo otvorena pitanja, granica kako znate je otvoreno pitanje u samom pogledu što se tiče implementacije same arbitražne presude, imamo neka otvorena pitanja što se tiče još Ljubljanske banke, tražimo rješenje za odlaganje radioaktivnog otpada...

- Kad se govori o turističkoj suradnji s jedne strane su ti brojni gosti, s druge strane prijenos iskustava, nekih dobrih praksi i s treće strane je suradnja Slovenije i Hrvatske na trećim tržištima. Prije nekoliko dana smo se zajedno predstavljali u Kini i to je vrlo važno jer turist može kombinirati kad dođe u Sloveniju da dođe i na Plitvička jezera i na neke druge destinacije i obrnuto - kaže veleposlanica.

Zagrebačka rezidencija nalazi se gotovo u središtu grada. Iz nje veleposlanica često pješice odlazi u omiljene šetnje zagrebačkim parkovima. Voli čitati, ići u kazališta, koja su u Zagrebu, kaže, odlična.

U Hrvatskoj joj se sviđa i kontinent i obala. S obitelji godinama ljetuje u Balama, no izbjegava vrhunac turističke sezone.

Veleposlanica je po struci sociologinja i ovo joj je drugi veleposlanički mandat, nakon onog u Češkoj. U našoj zemlji će biti do sredine ljeta, nakon čega se vraća u Ljubljanu. Što će nakon povratka raditi, još ne zna, no Hrvatskoj u kojoj je stekla brojna prijateljstva uvijek će se rado vraćati.