Ekskluziva na otvorenju 30. Muzičkog biennala Zagreb

Otvorenje jubilarnoga izdanja festivala suvremene glazbe koji je u Zagreb uvijek dovodio i velika svjetska umjetnička imena, imalo je i svoju ekskluzivu - 'London Sinfonietta' praizvela je skladbu koju je prije londonske čula zagrebačka publika.

Otvorenje bijenala za pamćenje: prepuno gledalište kina i svjetska premijera, ansambl London Sinfonietta premijerno je izveo djelo britanskog skladatelja Richarda Ayresa 'The Garden'.

- To je festival čije je poslanje da uvijek donosi nešto novo. Nije bilo lako 30 puta složiti program pa da bude uvijek svjež i nov. Mislim da su u tomu prethodnici i ekipa koja to danas radi uspjeli, komentira glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja Antun Tomislav Šaban.

- Pripremili smo zaista specijalni program. Osim što se festival vraća na ulice, dolazi i u neke nove prostore u kojima u svojih 60 godina možda čak nikada nije niti bio. Pridružit će nam se oko 400 umjetnika iz cijeloga svijeta, napominje izvršna producentica MBZ-a Nina Čalopek.

U sljedećih deset dana na MBZ-u ćemo moći vidjeti i čuti uistinu mnogo toga, i to na više od deset lokacija - od galerije Greta, Kica, Laube do ZKM-a.

Na programu su koncerti simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekti eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektroničke i alternativne glazbe.

- Biennale ima tradiciju jazza, nastupala su velika imena avangardne glazbe. Tako će biti i ove godine. Doveli smo kao 'artist in residence' Jona Irabagona, ističe član programskog odbora MBZ-a Davor Hrvoj.

Visoki standard glazbene produkcije, kreativnost, 'živi klasici' i mladi talenti -  sve je to Muzički biennale, koji je u Zagrebu sljedećih dana.