"Kino za sve" sa senzornim projekcijama u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru

Pod motom "Kino za sve i dostupno svima Hrvatski filmski savez tijekom travnja, mjeseca u kojem se posebno ukazuje na potrebu za osvještavanjem poremećaja iz autističkog spektra, organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru, s ciljem da se pokaže kako su osobe s tim poremećajem važan i sastavni dio društva.

Posebne projekcije, namijenjene djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije, održat će se u kinu Tuškanac, 11. travnja, u Varaždinu, u kinu Gaj, 15. travnja, u Koprivnici u kinu Velebit, 16. travnja te u Bjelovaru, 30. travnja, u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Ovaj put gledat će film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški, koji govori o avanturi najboljih prijatelja, slona Sebastijana i mačke Prugice.

Iz HFS-a ističu kako je film za senzornu projekciju pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti, što znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima.

- S obzirom da djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama, napominju.

Izuzetno je važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti.

- Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti, ističe se.

Djeca na tim projekcijama smiju  šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Projekt su prepoznali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane, te Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Ideja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem njihove što uspješnije integracije i inkluzije u lokalnu zajednicu.