Vlak iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić

U Slavonskom Brodu se održava Tjedan dječjih svečanosti posvećen Ivani Brlić-Mažuranić. Ove godine obilježava se 145. godišnjica njezina rođenja, a na otvorenje manifestacije gosti iz Zagreba stigli su posebnim 'Vlakom iz davnina'.

Puni dojmova putnici iz posebnoga vlaka stigli su u Slavonski Brod, a trosatno putovanje prošlo je u trenu.

Suradnja sa Slavonskim Brodom početak je projekta 'Putovanje kroz priče' koji su osmislili zagrebački 'Laboratorij zabave' i umjetnica Helena Bulaja Madunić, a ujedinila ih je velika Ivana Brlić - Mažuranić.

- Stvorili smo podlogu na kojoj smo doveli 200 ljudi. Mislim da ja Ivana biser Broda i tu je napisala sve, istaknula je Helena Bulaja Madunić.

Pripovijedale su se njezine bajke i na pikniku u brodskoj Tvrđavi: Sama priroda nas zove da ovdje moramo jednostavno pričati priče i manifestacija je takvoga tipa, kaže Dijana Zorić iz Laboratorija zabave.

Već tradicionalno, svečano je ispod prozora kuće u kojoj je slavna književnica napisala antologijska djela. Najpoznatije su likove mali Brođani sjajno oživjeli.

I ovogodišnja kazališna premijera zasigurno će se dugo pamtiti. Rijetko izvođenu Ivaninu bajku 'Jagor' na pozornicu je postavio Mario Kovač, a glumci hrabro iznijeli. Bajkom će se u Brodu ploviti cijeli tjedan.