Rijeka - turistička operna meka

'Rijeka - turistička operna meka' novi je projekt HNK-A Ivana pl. Zajca u Rijeci i dviju turističkih agencija iz Hrvatske i Bavarske osmišljen s ciljem da se turisti koji posjećuju Rijeku uključe u kazališni život grada.

Riječka Opera u suradnji s turističkim agencijama već je na predstavu 'Figarov pir' dovela 10 autobusa gostiju iz Njemačke, a na jesen u Rijeku njemački ljubitelji opere stižu - masovno. Oni će uživati u trolistu najpoznatijih Puccinijevih djela - trilogiji: Madama Butterfly, Tosca i La Boheme.

- U sklopu 12 programa, koje organiziramo za našu publiku u Rijeci, ali i za naše partnere, ugostit ćemo u kazalištu preko 3 tisuće posjetiteljica i posjetitelja iz Njemačke, istaknuo je intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

- Vidjeli smo da postoji veliki interes za operni turizam, i to nam je bio poticaj sa razmislimo o nekim naslovima, dodao je ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Petar Kovačić.

Riječ je o suradnji s turističkim agencijama započetoj prije 5 godina: U ovih 5 godina, osim te prve godine, u prosjeku je dolazilo po 7 raznih grupa. Većina su, zapravo, stalni partneri naše agencije koja u tom kulturnom turizmu ima veliko iskustvo, napomenula je voditeljica turističkih programa Mirjana Rahelić.

Na taj se način organizirano potiče rast kazališnog turizma kao jednog od simbola Rijeke - Europske prijestolnice kulture.