Bolivijac u Zagrebu: Radim, studiram i uživam

Prije godinu i pol u našu je zemlju iz daleke Bolivije došao Jorge Vlahović Coscio. Uči hrvatski i radi i, za razliku od većine, zadovoljan je životom u Zagrebu u kojem želi i ostati. Priču o njemu pogledajmo u sljedećoj reportaži.

Svake godine Središnji državni ured za Hrvate izvan RH omogućava određenom broju potomaka Hrvata iz cijelog svijeta učenje hrvatskog jezika u našoj zemlji. Jedan od njih je Jorge Vlahović Kosio iz Bolivije. U Studentskom domu Cvjetno naselje živi već godinu dana. Obitelj se nije protivila njegovoj odluci da izbliza upozna daleku zemlju svoga djeda.

Jorge je diplomirao marketing, rođen je u Kačabambi, gradu u unutrašnjosti Bolivije, udaljenom nekoliko sati vožnje od glavnoga grada La Paza. Zagreb mu se sviđa jer je, kaže miran i siguran grad. Smatra da u Hrvatskoj je život lakši i opušteniji nego u Boliviji. Navikao se na život, ali ne i na hranu, koja je, kaže, potpuno drukčija od one u Boliviji, gdje se meso jede 6 dana u tjednu i po nekoliko puta na dan.

Jorge se ne sjeća djeda, podrijetlom iz Pučišća na Braču. Drugi mu je djed Talijan. Stekao je ovdje dosta prijatelja, društven je i ne voli biti sam. Nekako je najteže za blagdane. Ne osjeća se kao stranac, ali mu fali obitelj, prijatelji...

Ipak, želi ostati u Hrvatskoj. Uz učenje jezika radi, stalno je zaposlen u jednoj marketinškoj agenciji.

- Situacija mi je dobra, ne žalim se. Puno Hrvata želi otići u Njemačku. Vidjet ćemo kako ide. Meni je tu super. Radim, studiram i uživam - plan mi je da ostanem tu - otkriva.

Jorge Vlahović Kosio u Boliviji je ostavio roditelje, dvije sestre i brata s kojima se čuje svakodnevno. Bez obzira na to, štedi novac i jedva čeka da ih ponovno vidi. Nada se da će ih posjetiti već ovo ljeto.