Što čitati - "Lovac na zečeve" ili "Soba moje sestre"

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Lovac na zečeve'  Larsa Keplera i 'Soba moje sestre' Aleksandre Kardum.
Lars Kepler - Lovac na zečeve

Pod pseudonimom Lars Kepler novim romanom iz serijala o detektivu Jooni Limi
vraća se bračni par Ahndoril, jedni od najboljih autora skandinavskog noira. Alexandra i Alexander Ahndoril, pišu romane nalik na scenarije, s kratkim poglavljima i brzom izmjenom scena. I prije objave prvog zajedničkog romana bili su renomirani pisci - Alexandra je objavila tri povijesna romana, a Alexander dvadesetak scenarija za teatar i devet romana. I ranije su pokušavali zajedno pisati, jer i sve ostalo rade zajedno - imaju troje djece, zajedno kuhaju, renoviraju kuću, putuju…

Ipak, kada bi pokušali pisati u paru, počeli bi se svađati. Gledajući mnogo filmova, shvatili su da bi mogli pokušati napisati triler i odlučili izmisliti novu 'osobu' koja će ga pisati i izmislili pseudonim - Lars je posveta preminulom Stiegu Larssonu, a Kepler u čast matematičaru i astronomu Johannesu Kepleru koji je otkrio da se planeti kreću eliptično. Njihove su knjige svjetski bestseleri prodani u više od 13 milijuna primjeraka, na vrhu ljestvica čitanosti - u njima oslikavaju uzbudljivu i opasnu sliku današnjeg svijeta.

Kombinirajući tradicionalni krimić s intenzitetom trilera koji ostavlja bez daha, autori su stvorili uspješnu formulu međunarodno uspješnih trilera. Majstori su kad treba ubaciti jezu u naizgled bezopasne situacije.

"Lovac na zečeve" šesti je po redu roman u napetom serijalu, punokrvni triler s
neočekivanim obratom. Ono što je trebao biti tek uobičajeni posao eskort-dame Sofie koja je došla na sastanak u klijentovu kuću u bogatoj stockholmskoj četvrti pretvorio se u film strave. Klijent je bio spreman platiti pet puta veću svotu za ono što traži od nje i ona je, unatoč lošem predosjećaju, pristala. Već nekoliko sekundi kasnije bila je drogirana i vezana za krevet. Kad se uspjela probuditi iz omamljenosti postala je jedinim svjedokom brutalnog ubojstva ministra vanjskih poslova.

Sigurnosna obavještajna agencija preuzima istragu u svoje ruke, no ubojičino ponašanje prkosi svakoj logici, a ono što je Sofia čula jedini je trag koji imaju. Detektiv Joona Lima koji bi im mogao pomoći u rješavanju ovog slučaja, služi
zatvorsku kaznu. Kad vijesti dođu do premijera i kad posumnjaju da je ubojstvo
teroristički napad, sam premijer otići će u zatvor i ponuditi Jooni Limi pomilovanje ako im pomogne u rješavanju slučaja.

Priča jest nastavak dosadašnje sage, ali se može čitati kao poseban roman. Poveznica s prijašnjim knjigama tiče se privatnog života glavnog junaka. Napeta scena kojom knjiga završava pokazuje da nam slijedi i sedmi slučaj. Riječ je o slučaju serijskog ubojice koji ubija ugledne članove društva, a kako se polako razotkriva čitava priča, jasno je da je riječ o osveti za događaj koji se dogodio u davnoj prošlosti. Zanimljivo je da autori zapravo vrlo rano otkrivaju čitatelju cijelu priču, ali zbog toga ne gube na napetosti.

Aleksandra Kardum - Soba moje sestre

Splićanka Aleksandra Kardum radi kao glazbeni terapeut za djecu s autizmom.
Glazbenica je, svira klavir i povremeno piše glazbu pomoću koje se trudi
senzibilizirati javnost i podignuti svijest o problemima djece i obitelji koje se bore s autizmom. Autorica je tri romana, "Ono što sam prešutjela", "Spavaš li?" i „Pratim te".

"Soba moje sestre" je roman o depresiji. Sestra nije fizička pojava, ali je nešto što vas neprestano prati, kopka, sestra je depresija. U romanu pratimo priče nekolicine povezanih i nepovezanih likova, svakog sa svojim problemima i načinima kako se s njima nose.

Prikazani su životi obitelji i težine koja je na njima jer se depresija duboko uvukla u neke njene članove, a nitko je ne prepoznaje, nitko ne zna o čemu se radi.

Roman-triptih o ljudima koji su posustali i koji su na rubu suicida.