Hedlova knjiga kao 'sceno-kino-roman'

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku počele su probe za uprizorenje uspješnice Drage Hedla 'Donjodravska obala'.

Predstavu režira Zlatko Sviben, a radnja je smještena u ne tako atraktivne 50-te godine prošlog stoljeća, u siromašno, radničko donjogradsko naselje uz obalu Drave.

Priča je to i o ratnim gubitnicima, ljudima koji su se u Drugom svjetskom ratu našli na krivoj strani i trpjeli posljedice u državi u kojoj smo živjeli. Riječ je o najvećoj produkciji u Hrvatskoj jer je u podjeli čak 89 uloga.

Roman nije bilo lako pretočiti u dramsku predstavu pa je redatelj Zlatko Sviben odlučio ubaciti i video te stvoriti, kako kaže, 'sceno-kino-roman'.

- Bit će paralelno prikazivanje: dio će ići na videu, a nešto će se igrati uživo jer je roman je narativna forma, a mi smo dramska. Ovo je nešto između naracije i drame. Na filmu je lakše napraviti pripovjedača, imate snimku, on priča, objašnjava redatelj Zlatko Sviben.

- Zlatko Sviben je napravio sjajan dramski predložak za ovu predstavu i, što je meni posebno drago, on se vrlo, rekao bih, striktno, držao mojih rečenica i načina izričaja. Posebno mi je zanimljivo i drago da je zadržao i sve one lokalne izraze koje mi u Osijeku koristimo, komentirao je autor romana Drago Hedl.

Predstava će imati ambijentalnu praizvedbu 28. lipnja u Donjem gradu, uz Kožaru.