U Kinu Europa radionica filmske kritike za starije od 54 godine

Projektom 'Filmski kritičari 54+' umjetnička organizacija Zagreb film festival, koja vodi zagrebačko kino Europu, pridružila se obrazovanju osoba starijih od 54 godine koje potiče Europski socijalni fond.

Dok pratimo burne reakcije na najavu zatvaranja zagrebačkoga kina Europa, u sklopu navedenog projekta dvadesetak ljudi za sada se redovito nalazi u tom kinu na radionici filmske kritike i filmskim projekcijama.

- Zatvara li se kino Europa?
- Prosvjed protiv zatvaranja kina Europa
- Bandić: Kino Europa je moje dijete; Plenković: Naći će se najbolje rješenje
- Boris T. Matić: 'Grad nas ignorira već 6 mjeseci!'

Kako gledati film, vidjeti mnoge njegove elemente, shvatiti režiju, pratiti kameru, uočiti montažu, čuti zvuk, a ne samo sadržaj? Ili, kako postati filmski kritičar koji svoju publiku može oduševiti za gledanje nekog filma?

Na ta se pitanja traže odgovori u sklopu projekta umjetničke organizacije Zagreb film festival koja je za njegovo ostvarenje dobila financijski poticaj Europskog socijalnog fonda. Projekt traje od rujna prošle godine do lipnja ove godine. Polaznici gledaju filmove i uče kako napisati dobru kritiku.

Filmske kritike se prikupljaju i objavljuju na internetskim stranicama Kina Europa, a pridonose popularizaciji filma i filmske kulture i podizanju razine znanja o toj umjetnosti.

- Igor Pureta piše o filmu Hladni rat
- Milanka Lazar piše o filmu Čovjek koji je ubio Don Quijotea
- Mladen Bistrica piše o filmu Kao da je moj sin

Pogledajte reportažu s jedne od radionica emitiranu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: