Animafest: Festivalski programi spremni, mjesto održavanja još nepoznato

Svjetski festival animiranog filma Animafest donosi 149 filmova u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja, što će se održati od 3. do 8. lipnja u Zagrebu.

Organizatori još nemaju službenu informaciju o tome gdje će se filmovi prikazivati, s obzirom na to da bi se kino Europa trebalo zatvoriti do 1. lipnja.

- Zatvara li se kino Europa?
- Bandić: Kino Europa je moje dijete; Plenković: Naći će se najbolje rješenje
- Boris T. Matić: 'Grad nas ignorira već 6 mjeseci!'

- Nemamo drugih informacija osim da će se Animafest održati u kinu Europa, mi smo gradski festival, u vlasništvu Grada i nadamo se da će to tako biti jer je dva mjeseca prije početka festivala sve već organizirano na taj način i čekamo goste koji su navikli na to kino, rekao je u utorak Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

- Mislim da bi jedan od najznačajnijih festivala animacije u svijetu, kvalificirajući festival za Oscare, European Animation Award i Nagrade Annie ASIFA-e Hollywood, trebao znati gdje će se održati, dodao je Šuljić na konferenciji za novinare.

Za natjecateljski program pristiglo je 1800 filmova iz 86 zemalja svijeta što je dosadašnji rekord, rekao je Šuljić. Odabrana su 46 filma za Veliko natjecanje kratkometražnog filma, 47 za Natjecanje studentskog filma te 20 za Natjecanje hrvatskog filma.

Uz njega selekciju su radili Dea Jagić, Krešimir Zimonić, Tea Stražičić i Dino Krpan.
Konkurencijom Velikog natjecanja kratkometražnog filma kao i prošlih godina dominira Francuska s trinaest filmova, iza koje su Velika Britanija sa šest i SAD s pet filmova.

Šuljić kaže kako su kriteriji pri selekciji bili inovativnost i balans - inovativnost u umjetničkom smislu, likovnom, vizualnom, tematskom, tražili su radove koji donose nešto novo, pazeći da predstave široku paletu animacijskih stilova, tema, tehnika, zemalja, autora i producentskih kuća, kao i tema, od društveno-kritičnih, poetskih, zabavnih za publiku do nadrealnih i intimnih.

Od velikih imena animacije izdvajaju se Britanac Phil Mulloy, pobjednik Animafesta 2016 i dobitnik niza priznanja na vodećim svjetskim animacijskim festivalima koji ove godine predstavlja novi film 'In the Future' te Regina Pessoa autorica je najnagrađivanijeg portugalskog filma uopće 'Tragična priča sa sretnim završetkom' za koji je primila i nagrade u Annecyju i Hirošimi, a sada dolazi s 'Uncle Thomas, Accounting for the Days' autobiografskim intimnim filmom o dirljivom odnosu s ujakom opsjednutim brojevima.

Za Emmyja nominirani ustrajni borac za ljudska prava Jonathan Hodgson prikazuje svog dobitnika BAFTA-e za ovu godinu, film 'Roughhouse' o dalekosežnosti bullyinga među prijateljima, liverpulskim studentima tijekom punk ere osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Tomasz Popakul se predstavlja psihodeličnim uratkom 'Acid Rain', Franck Dion donosi duhoviti, ali i političko-alegorijski ptičji steampunk 'Per Aspera Ad Astra', Osman Cefron, đak slavne La Poudrire, nadrealistički 'I'm going out for cigarettes'.

Za program Svjetske panorame također su najavljena poznata imena poput Dahee Jeong i Petera Millarda, Johanna Kuhna, Miloša Tomića.

Program Velikog natjecanja dugometražnog filma objavit će se uskoro jer selekcija još traje.

Hrvatska animacija i dalje u uzlaznom trendu

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma nastup su kao i prošle godine izborila tri hrvatska filma - Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona 'Udahnut život', Petre Zlonoge 'Jedan od mnogih' i manjinska koprodukcija Balázsa Turaija 'Pad Rima'.

Bošnjak i Johnson majstori su lutka-filma, a Petra Zlonoga jedna je od predvodnica mlađe srednje, međunarodno već afirmirane generacije koja vlada različitim tehnikama. 'Pad Rima' je pak nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji s Mađarskom, a riječ je o postapokaliptičnom, političko-alegorijskom, ali u dobroj mjeri i smiješnom filmu.

Dva hrvatska filma, oba iz produkcije Akademije likovnih umjetnosti, bit će prikazana i u Natjecanju studentskog filma 'Saturn u lavu' Anne Šagadin i 'Izvan sebe' Stelle Hartman.

U Natjecanju hrvatskog filma još je 15 autorica i autora svih generacija, poput Joška Marušića, Martine Meštrović i Lucije Mrzljak.

- Posebno nas raduje što velik broj filmova, možda i najveći u povijesti festivala, dolazi s Akademije likovnih umjetnosti. Uzmemo li u obzir i da Hrvatska ove godine ima dva filma u glavnom natjecateljskom programu Annecyja, te još dva u natjecateljskom programu Perspectives istoga festivala, možemo zaključiti kako je hrvatska animacija već više od deset godina kontinuirano prisutna i uspješna na međunarodnoj sceni, ocijenio je Šuljić.

Tema Festivala: Veze animacije i likovne umjetnosti

Animafest tradicionalno predstavlja odabrane filmove iz recentne animacije, kao i klasike iz povijesti te vrijedne umjetničke forme, a ove godine tematski se fokusira na veze animiranog filma i likovne umjetnosti.

- Animacija je jedinstvena umjetnička forma u kojoj se na jednom mjestu susreću sve druge umjetnosti uz operu ona je vjerojatno najbliže idealnom gesamtkunstwerku jer u sebi sadrži sve od nosećih likovnih komponenti crteža, boja, skulpture preko književnosti, glazbe, glume, filmskog jezika, kazališta i stripa  do plesa i pokreta, ocijenio je Šuljić.

Kaže kako se velik broj animatora inspirira nekim stilom ili određenim velikanom klasičnih likovnih umjetnosti, pa je prirodno da je najveći broj odsjeka za animaciju u svijetu svoje mjesto našao na likovnim, a ne filmskim akademijama, kao i u Zagrebu.

U tematskom programu prikazat će se filmovi koji se bave vezom animacije i klasične umjetnosti, slikarstva, grafike i arhitekture - 5 kratkometražnih programa i dva dugometražna filma.

Dva bloka kratkometražnih bave se filmovima koji su direktno inspirirani pojedinim umjetnicima, stilovima ili klasičnom umjetnošću općenito, treći se bavi umjetnicima koji su podjednako prisutni u oba svijeta, kako galerijskom tako i animacijsko-filmskom, četvrti blok prikazuje izbor apstraktnih filmova, a peti izbor filmova iz ovogodišnjih prijava koji su se uklopili u temu.

Posljednji prilog tematskom programu dva su dugometražna filma 'Miss Hokusai', anime o kćeri velikog majstora ukiyo-e Hokusaija koji će prvi put biti prikazan u Zagrebu te 'Slika' Jean-Francoisa Laguioniea, raskošna posveta umjetnicima poput Chagalla, Modiglianija, Picassa, Matissea.

Nagrada za najbolju školu animacije Animafesta visokoj školi Gobelins

Jedan od selektora Natjecanja studentskog filma, Dino Krpan, rekao je da je bilo teško odabrati između 800 filmova, no to mu je pomoglo i da kao profesor dobije uvid u sve što se događa na toj sceni.

- U nevjerojatnom rasponu ideja i pristupa vidljiv je kulturološki utjecaj sredina iz kojih filmovi dolaze, kao i pojedinih animacijskih škola, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, vidi se razlika između škola koje njeguju autorsku tradiciju i zanatski orijentiranih škola, visoka je zastupljenost azijske animacije i stila koji proizlazi iz japanske anime, čak i u francuskim filmovima, nezaobilaznima brojnošću i kvalitetom.

Ocijenio je da se posebno istaknula škola dobitnica Nagrade za najbolju školu animacije Animafesta 2019. - pariški Animacijski odsjek visoke škole Gobelins (Gobelins, l'Ecole de l'Image) koja je postala sinonim za vrhunsko animacijsko obrazovanje kako zbog vizualne i zanatske razine, tako i zbog uvođenja novih tehnologija u animirani film te su njegovi polaznici još na studiju znali biti nominirani za nagradu Oscar.

Uz Gobelins, u programu Škole animacije retrospektivu najboljih djela na Festivalu imat će i slavna britanska škola National Film and Television School (NFTS).

Čak šest izložbi u popratnom programu

Producentica Paola Orlić najavila je bogati popratni program u kojemu dominiraju izložbe - njih šest. Uz instalacije proširene stvarnosti u Tunelu Grič tu su radovi bečkih studenata animacije u Galeriji Šira te također u Tunelu, izložba prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa Borisa Labbéa u ULUPUH-u, Božidara Trkulje u Pogonu Jedinstvo.

Posebno je izdvojila kuriranu grupnu izložbu making-off radova sudionika Velikog natjecanja u KIC-u, što je velika novost na Animafestu koji od sada  poziva sve autore koji su ušli u Veliko natjecanje.

28. Animafest – od A do Z