Križevci dobivaju prvi gradski mural

U želji da uljepšaju središte grada i urede derutni zid zgrade na glavnom trgu, u Križevcima su odlučili izgraditi prvi gradski mural. Ali kao što to često biva, već sama ideja podijelila je građane. Jedni su oduševljeni uređenjem i muralom, a drugi nalaze zamjerke.

Kišni dani usporavaju radove na prvom križevačkom muralu pa najpoznatiji Križevčani još čekaju da dobiju svoju sliku.

- Tu su nam prisutni i Nina Vavre, Magda Lugomer Herucina, Dragutin Novak, Marcel Kipak, Marijan Detoni. Mislimo da će ovo sigurno dodatno oplemeniti turističku ponudu grada, potaknuti sve turiste koji dolaze, na trgu je i turistički informativni centar da se zaninteresiraju za naše povijesne ličnosti, rekao je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Tko su oni bili i zbog čega su važni, građani će moći doznati s informativnih ploča koje će biti postavljene ispod murala. Ali, nisu svi oduševljeni izborom poznatih Križevčana, najviše je prijepora gradskih političara izazvalo to što je na zidu među poznatim Križevčanima i slika Magde Logomer Herucina, posljednje žene optužene da je vještica, čija je životna priča nadahnula Mariju Jurić Zagorku za roman Grička vještica. I to nije sve.

- Ispred samog murala je privatna parcela koja možda u budućnosti bude izgrađena s nekom stambenom ili gospodarskom zgradom tako da bude zaklanjala taj mural, kazao je gradski vijećnik Denis Maksić.

Jedan od najpoznatijih Križevčana koji svoje mjesto nije našao na muralu jest sveti Marko Križevčanin, zaštitnik grada i županije. Iz gradske uprave odgovaraju kako je svetom Marku  mjesto u svetištu, a ne među svjetovnim znamenitim građanima. Uz to, cijenu od oko 30 tisuća kuna neki drže previsokom, a drugi smatraju da je primjerena muralu kojim je uljepšano središta grada.