Booksa i Kulturtreger idu 'Korak dalje…'

Koncertnim programom u zagrebačkom AKC-u Attack, priređenim krajem ožujka, počela su događanja organizirana u sklopu projekta 'Korak dalje – prema uključivoj kulturi' čiji je cilj osnivanje Interkulturnog društvenog centra.

Projekt, koji provodi niz zagrebačkih udruga iz područja kulture, umjetnosti, ljudskih prava i mladih, predstavlja nastavak zalaganja organizacija civilnog društva u okviru platforme 'Upgrade' za osnivanje Interkulturnog društvenog centra koji će odgovoriti na aktualne društveno-kulturne izazove s kojima se Zagreb svojim rastom i razvojem suočava, poručuju organizatori okupljeni oko udruge Kulturtreger i kluba Booksa.

Projekt se provodi s partnerskim organizacijama Savez udruga Operacija grad, AKC Attack!, Udruženje za razvoj kulture "URK", Centar za mirovne studije, Multimedijalni institut, Biro suvremene umjetničke prakse/ Kontejner i kustoski kolektiv WHW/ Što kako i za koga.

- Projektom želimo omogućiti brojnije, raznovrsnije i kvalitetnije dugoročne suradničke programe koji će doprinijeti razvoju sudioničkog modela upravljanja i ojačati kapacitete za osmišljavanje i provedbu kulturnih aktivnosti koje uključuju novi tip transformirane lokalne zajednice, ističu organizatori.

U suradnji s organizacijama civilnog društva, umjetnicima i lokalnom zajednicom osmišljen je niz kulturno umjetničkih i društvenih događanja koji promoviraju socijalnu uključivost i unapređenje interkulturalnog dijaloga.

U sljedećim mjesecima dogodit će se glazbene večeri pripadnika manjina i socijalno ugroženih skupina, dvodnevni festival koji okuplja lokalnu zajednicu, izbjeglice i azilante iz centra Porin, brojni književni razgovori, umjetničke radionice i niz intervencija u javnom prostoru koje za cilj imaju podizanje vidljivosti teme interkulturnog dijaloga i inkluzije te razvijanje aktivne građanske participacije.

Prvi nadolazeći događaj bit će, pak, predstava/izložba Iskop zagrebačkog kazališnog kolektiva BADco. koja polazi od istraživanja utopijskih premisa planiranja budućnosti stanovanja, socijalizacije i razmjene te neposredne uvezanosti trajanja životnog vijeka s njihovom realizacijom. Izvedbe se održavaju 12. i 13. travnja 2019. u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.

Projekt 'Korak dalje – prema uključivoj kulturi' sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Raspored svih događanja objavljen je internetskoj i Facebook stranici projekta.