Upoznajte fantastičnog najboljeg mladog poljoprivrednika RH

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovao je Zvonimir Kalić, najbolji mladi poljoprivrednik za 2018., nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Kalić iz Vrpolja kod Đakova.

Zvonimir Kalić, 26-godišnji magistar diplomacije, inače je jedan od najmlađih solista hrvatske duhovne glazbene scene. Pjeva od devete godine kada se prijavio u izbor za Dječju pjesmu Eurovizije.

- Odlučili smo prije šest godina posijati konoplju na naših malih 6 hektara. Imali smo najveći prinos u Hrvatskoj. Bilo smo stjerani u kut jer nam nisu nudili pravu cijenu jer smo bili u ekološkoj proizvodnji. Sada imamo ekološku stanicu, ističe najbolji mladi poljoprivrednik.

Zvonimir je odlučio ostati u RH, iako je magistar diplomacije. Nositelj je OPG-a.

- Teta i majka su bile inicijatorice da se nešto pokrene, da ne napustimo Hrvatsku. Prije smo se bavili autodijelovima, došli su veliki igrači i više se nismo vidjeli u tom poslu. Nakon diplomacije i međunarodnih odnosa ne sramim se biti na selu, raditi na štandu, radim za sebe, svoju obitelj, selo, regiju i malo Đakovo te za našu Slavoniju.

Nagrada za najboljeg mladog poljoprivrednika donijela mu je 15 tisuća kuna. No, natjecanje nije gotovo, borit će se i za najboljeg poljoprivrednika Europe.

- Smatram da mogu Hrvatsku plasirati "u visoka njedra Europe". Hrvatska ima pravi proizvod i projekt, a to je industrijska konoplja. To je konoplja koja se proteže iz davnina, od naših baka. Ona treba biti iskorištena u prehrambenoj, automobilskoj i tekstilnoj industriji. Mi prozivodimo razne proizvode, kiflice od konoplje, krekere, kruh, kolače...