Osam hrvatskih filmova na festivalu u Dresdenu

Ukupno osam hrvatskih produkcija i koprodukcija naslova u raznim festivalskim sekcijama prikazat će se na 31. Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova Filmfest, jedan od najvažnijih te vrste u Njemačkoj, koji se održava ovaj tjedan u njemačkom Dresdenu.

Međunarodna natjecateljska sekcija donosi dva hrvatska naslova - Biciklisti, animirani film Veljka Popovića,  te kratkometražni igrani film Gardhi Lendite Zeqiraj.

Prvi je nastao u koprodukciji s Francuskom, pod okriljem producentske kuće Krupni kadar i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a drugi je koprodukcija Kosova, Francuske i Hrvatske.

U sklopu 'Open Air' programa koji na otvorenom u samom centru Dresdena prikazuje 89 filmova iz 30 zemalja su četiri hrvatska filma. Jedan od njih je kratkometražni igrani film redateljice i scenaristice Dubravke Turić, Tina, koji je svjetsku premijeru nedavno imao na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Go Short u nizozemskom Nijmegenu.

Tu su i studentski kratkometražni animirani film Naši problemi Ivana Radovića, animirani film Bijela vrana autora Mirana Miošića, te animirani debitantski film Jelene Oroz Dva na dva.

U programu namijenjenom djeci od 5 do 8 godina prikazat će se Pužić slikar autorice Manuele Vladić-Maštruko, koji se natjecao i na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu.

U posebnom programu posvećenom eksperimentalnim filmovima prikazuje se rad Davora Sanvincentija, Skoro ništa: i dalje noć.

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden osnovan je 1989. godine i ima vrlo bogat nagradni fond, s više od 60 000 eura.