Senzacija u Istri - pronađeni 30 tisuća godina stari špiljski crteži

Senzacionalno arheološko otkriće u Istri: u pećini nedaleko od Limskog kanala otkrivena su 44 špiljska nacrta čija se starost procjenjuje na 30 tisuća godina.

Prvi je to takav nalaz u Hrvatskoj i tek drugi u ovom dijelu Europe. Međunarodni znanstveni tim crteže je istraživao još prije devet godina, a rezultati njihova rada sada su objavljeni u poznatom znanstvenom časopisu 'Antiquity'.

Pred očima istraživača, nakon čišćenja erodirane stijene, pojavila se slika: bizon koji je područjem Istre lutao u vrijeme kad su pripadnici naše vrste bili samo mala skupina lovaca i skupljača.

- Ovo je prvi primjer umjetnosti pećinskog slikarstva na području Hrvatske. Crteži su najvjerojatnije je stari oko 30 tisuća godina. Imamo odgonetnute prikaze bizona, divokoze, ljudi, trokuta… Ovo je nešto što se može usporediti s najstarijim nalazima iz Rumunjske, Francuske i Španjolske - i to nas svrstava u istu ravan s njima, istaknuo je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Romualdovu špilju zato već nazivaju "hrvatskom Altamirom", a ti crteži svjedoče o iskonskoj čovjekovoj potrebi da se izrazi.

- Pozadina je sigurno religijska: kult ili vjerovanja različitog tipa. Možda se radi o lovnoj strategiji - nacrtamo bizona pa ga lakše ulovimo, ili je, pak, riječ o tome da su to nekakvi duhovi naših predaka, ili nas samih. To je nešto o čemu možemo spekulirati, napomenuo je Darko Komšo.

Crteži su u lošem stanju, pa su znanstvenicima trebale godine da ih otkriju. Traži se zato način kako će ih se predstaviti javnosti, jer Romualdova špilja zaštićeno je područje.

- Kako očuvati i arheologiju i prirodnu baštinu, i šišmiše koji obitavaju na tom području, u toj pećini, a da to bude održivo. Možda bi najbitnije bilo vidjeti kako drugi to rade u svijetu, rekla je ravnateljica ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni.

Ipak, struka se slaže u jednom. Ovakvih bi senzacionalnih nalaza u Hrvatskoj moglo biti još.