Miro Gavran: 'Samoća je najvažnija tema 21. stoljeća.'

Nakon 30-ak godina Miro Gavran objavio je zbirku priča: 'Priče o samoći' na sugestivan i koncizan način portretiraju suvremenike, sudbinski određene samoćom, a objavila ju je zagrebačka nakladna kuća Mozaik knjiga.

Na nedavnom predstavljanju knjige autorica pogovora Branka Džebić napomenula je da je Gavran u ovu zbirku sabrao 10 priča, od kojih je osam novih, a dvije su priče preuzete su iz drugoga izdanja knjige 'Mali neobični ljudi' koje se tematski uklapaju u ovu zbirku.

Na predstavljanju Gavranove knjige bila je i ekipa Vijesti iz kulture:- Te priče, za razliku od ranije začudno ispričanih priča, posve su drukčijih tema. Iznenadni, nenajavljeni gost u 'Pogrešnom stanu' poremetit će i iz temelja uzdrmati život naizgled sretnom bračnom paru uoči njihove desetogodišnjice braka, napominje Džebić i dodaje kako će, primjerice, u priči 'Nije dobro lagati' dvije žene koje spaja i razdvaja smrt voljenoga sina i muškarca spojiti i zauvijek razdvojiti njihove samoće.

Tom knjigom, smatra Džebić, Gavran se vraća suvremenim temama, a u njima će prodrijeti duboku u psihologiju likova, te dodaje da su njegovi antijunaci gubitnici.

Pogledajte razgovor s Mirom Gavranom emitiran u emisiji Kultura s nogu: