Goldstein: 'O Jasenovcu bez ideoloških i političkih motiva'

U sklopu Festivala tolerancije u Zagrebu je održan okrugli stol te predstavljanje knjige 'Jasenovac' Ive Goldsteina koji je istaknuo da je knjiga pisana bez ideoloških i političkih motiva.

Prema riječima nakladnika Seida Serdarevića iz Frakture, Goldstein na tisuću stranica donosi opsežnu arhivsku građu i svjedočanstva preživjelih logoraša koji u današnje vrijeme negiranja zločina pokazuju sve strahote ustaškog logora u Jasenovcu.

- Jasenovac je bio tragedija, a ta tragedija je još dodatno veća s obzirom na činjenicu da se u ovih 74 godine s njim na jedan vrlo ružan način manipulira, mistificira, da ga se s polja kulture sjećanja i znanstvenog interesa prebacuje u polje političke propagande. To je još jedna dodatna tragedija koju Jasenovac nije zaslužio, istaknuo je doc. dr. sc. Goran Hutinec s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

- Mislim da su ovakve knjige dobar pokazatelj kako se o tome može govoriti, a mislim i da broj stranica dosta dobro govori da to nije nešto što se može preko noći apsolvirati ili da ta prošlost nije prošlost koju ćemo jednim korakom pregaziti i prekoračiti, poručio je autor knjige dr. sc. Ivo Goldstein.