Na 30. MBZ-u nastupili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Lisinski je sinoć bio u znaku 30. Muzičkog biennala Zagreb - na kojem su nastupili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a predvođeni maestrom Arijem Rasilainenom.

Posebnu pozornost publike izazvala je izvedba oratorija 'Salut au monde - Pozdrav svijetu', skladatelja Milka Kelemena koji je preminuo prije godinu dana pa je to bio i svojevrsni hommage utemeljitelju ovog festivala.

U izvedbi tog monumentalnog djela, simfoničarima i zboristima HRT-a pridružili su se naši vrhunski solisti Filip Fak, Monika Cerovčec, Martina Gojčeta Silić, Ivan Turšić i Toni Nežić, te glumac Sven Medvešek u ulozi naratora.

30. MBZ tradicionalno uključuje i novo djelo rezidencijalnog skladatelja HRT-a, a ove je godine to Mirela Ivičević.

Koncert je izravno prenosio Treći program Hrvatskoga radija, snimljen je i za naknadno emitiranje na Hrvatskoj televiziji, a radijsku snimku koncerta možete pronaći u Sluašaonici Hrvatskoga radija:
Pozdrav svijetu - 30. MBZ
U Slušaonici Hrvatskoga radija možete poslušati i emisiju iz ciklusa Oda-birano, koja premijerno donosi glazbeno-dokumentarnu priču 'Kelemenov pozdrav svijetu' u kojoj autorica Iva Lovrec Štefanović iz arhivskih razgovora sa Milkom Kelemenom i njegovih zapisa otkriva detalje nastanka i strukture njegova slavnog oratorija:
Oda-birano
Uz aktualno izdanje obljetničkog 30. Muzičkog biennala Zagreb u emisiji Putovi hrvatske glazbe pozornost smo usmjerili upravo na praizvedbe hrvatskih skladateljica – u Slušaonici Hrvatskoga radija potražite snimku emisije u kojoj su gostovale Ana Horvat, Ivana Kiš, Sanja Drakulić, Margareta Ferek-Petrić i Mirela Ivičević.