Izrael nije uspio sletjeti na Mjesec

Povijesni pokušaj Izraela da spusti svemirsku letjelicu na površinu Mjeseca nije uspio. Iako je letjelica stigla na zemljin satelit, srušila se nakon brojnih tehničkih kvarova. Unatoč tomu Izrael je najavio da od svemirskog programa neće odustati.

Letjelica se srušila nakon nekoliko neuspješnih pokušaja slijetanja na Mjesečevu površinu. Ovim je, tvrde iz izraelske svemirske agencije, završen povijesni izraelski izlet u svemir. Prije pada Beresheet je ipak poslao nekoliko fotografija, među kojima je i 'selfie' s porukom 'Mala zemlja, veliki snovi' na izraelskoj zastavi s Mjesecom u pozadini.

Učinit ćemo to drugi put. Stigli smo do Mjeseca, ali sljedeći put morat ćemo malo mekše sletjeti, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Posljednjim manevrom prije dva dana svemirska letjelica ušla je u usku eliptičnu orbitu oko Mjeseca, koja je od 15 do 17 kilometara udaljena od njegove površine. Nakon toga slijedilo je razočaranje. Samo nekoliko minuta prije slijetanja izgubljen je kontakt s letjelicom i Beresheet se srušio na Zemljin satelit.