Uskrsne kartoline iz prve polovice 20. stoljeća

Običaj slanja uskrsnih čestitki rodbini, prijateljima i poznanicima javlja se krajem 19. i početkom 20. stoljeća,a čestitke svjedoče o vrlo živoj korespondenciji toga vremena te su često bile i jedina komunikacija među ljudima razdvojenim velikim daljinama. Svoju kolekciju Uskrsnih kartolina izlaže Muzej Staroga Grada na Hvaru.

Uz brojne tradicije koje se javljaju uz Uskrs, važan je i običaj čestitanja odnosno razmjena dobrih želja. Inovacijama u globalnom poštanskom sustavu, a posebno pojavom poštanske marke 1840. godine u Velikoj Britaniji, slanje pisama, dopisnica i razglednica postaje jednostavno i pristupačno, ističu kustosi Muzeja Staroga Grada.

Izložba predstavlja izbor iz muzejske zbirke razglednica koja sadrži više od pedeset uskrsnih čestitki iz prve polovice 20. stoljeća, a najveći dio njih pripadao je kolekcijama učiteljice Katinke Fabrio i obitelji Ružević, stoji u najavi izložbe.

Otvorenje izložbe 'Sretan Uskrs! / Uskrsne kartoline iz prve polovice 20. stoljeća' bit će u nedjelju 14. travnja 2019. u 12h u Muzeju Staroga Grada, a izložba je dio prigodnog kulturno-bašinskog programa koji će Starograđanima i njihovim gostima ponuditi i izložbu 'Slatko otoka Hvara', koncert svjetski poznatih Faroskih kantadura, te prezentacije i radionice tradicijskog bojanja pisanica, izrade pince i paprenjaka, a najavljen je i filmski program.