Estetske metode jačanja kose

S pretjeranim gubitkom kose, ćelavosti i alopecijom, susreće se sve veći broj ljudi. Posljedica je to gena, stresa, prehrane i ubrzanog načina života. Srećom, današnja moderna medicina ide sve više prema individualnim terapijama. Najnoviji trendovi, uz PRP metodu, svakako su i genetski test te transplantacija masnog tkiva u vlasište.

Zdrava i lijepa kosa odraz je brige o vlastitom izgledu, ali i zdravlja cijelog organizma. Prirodno je da u određenim periodima kosa opada, no pojačano ispadanje kose može biti i znak upozorenja našeg tijela te k tome, iznimno stresno iskustvo.

Stres, način prehrane bolesti štitnjače, anemija, ali u najvećoj mjeri genetika – sve su to uzroci gubitka kose. I pritom ne vrijedi uvriježeno mišljenje kako su muškarci podložniji pojačanom gubitku vlasi. Kako bi se što uspješnije ojačala kosa i usporio njen gubitak, bitno je uspostaviti dijagnozu i pronaći odgovarajuću terapiju.

- Puno je toga novoga na tržištu danas. Pristup našim klijentima je potpuno individualan, mi prvo ulazimo u detaljnu anamnezu, ulazimo u zdravstveno stanje samog pacijenta i naravno, detaljan pregled vlasišta radimo. Nakon toga određujemo koja će terapija kod kojeg klijenta biti najbolja - objašnjava doktorica Ana Maletić, specijalistica plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.

U tome uvelike pomaže i genetski test, revolucionarna i nova metoda na tržištu koja otkriva što je najučinkovitija terapija u jačanju kose svake osobe pojedinačno, koji farmaceutski pripravci pomažu i je li potrebna transplantacija kose.

Jedna od metoda je i PRP terapija, krvna plazma bogata trombocitima, odnosno vrsta regenerativne medicine, bezbolan postupak koji traje svega 15 minuta i koji stimulira proces obnove kose.

Trenutno najnovija metoda stimulacije rasta kose je transplantacija vlastitog masnog tkiva u područje vlasišta. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji, obično se masno tkivo uzima s područja trbuha ili natkoljenica, obrađuje se i ubrizgava u vlasište. Nekada je potreban samo jedan tretman, ili dva godišnje. Ipak, u prevenciji ranog gubitka kose, važno je na vrijeme reagirati.