'Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda'

Istarski pršut, Međimursko meso z tiblice, Poljički soparnik, Varaždinsko zelje, Baranjski kulen samo su neke od delicija iz svih dijelova Hrvatske u kojima su u subotu mogli uživati Varaždinci i Varaždinke u sklopu gastro manifestacije 'Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda', na kojoj su se predstavili domaći OPG-ovi.

Na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače predstavilo se desetak desetak domaćih OPG-ova, sa specijalitetima i delicijama svih hrvatskih krajeva, a organizatori su Ministarstvo poljoprivrede te Istarska i Varaždinska županija.

Hrvatska je među prvih 10 zemalja po broju zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete. Istarski župan Valter Fleg rekao je kako je to važno jer hrvatskim  poljoprivrednicima omogućuje dostupnost tržištu i prodaju proizvoda po većoj cijeni.

- Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo, rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Domaćin manifestacije, varaždinski župan Radimir Čačić, za izloženo je kazao da je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih gastro proizvoda i da su među njima i dva proizvoda iz Varaždinske županije.

- S ponosom ističem da su ovdje i naša dva proizvoda, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pioniri su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite. Tu je bučino ulje po čemu smo u Europi jedini iznad statističke greške. Pet posto proizvodnje bučinog ulja u Europi je iz Hrvatske, od toga 20 posto proizvodimo mi u Varaždinskoj županiji i najveći smo proizvođač, rekao je župan Čačić.