Šuma Kalifront - čuvarica rapske povijesti

Na jednom se od najzelenijih hrvatskih otoka - Rabu - ljubavna priča o neostvarenoj ljubavi dvoje mladih - prepričava stoljećima.

Legenda je to o mladome Kalifrontu koji je čuvao ovce svojega oca. Najbolji prijatelj njegova oca bio je Barbat, gospodar istočnoga dijela otoka, koji je imao kćer Dragu. A Draga je čuvala ovce svojega oca. I dogodi se da se mladi sretnu.

- Kalifront se istog časa zaljubi u pastiricu Dragu. Međutim, ona ga obavještava da se ona zarekla božici Dijani, zaštitnici djevica i da ona mora ostati čista. Međutim fatalna ljubav Kalifronta ne odustaje i Draga počinje bježati - govori Snježana Gulić, predsjednica Udruge turističkih vodiča Grada Raba.

Bježi do špilje, Loparske jamine gdje je Kalifront susretne. Očajna zaziva božicu Dijanu upomoć. Dijana je okameni i ona je od tada kameni kip. Kalifront biva kažnjen. Osuđen je dovijeka obilaziti izvor vode, ustvari nepresušan izvor Draginih suza i saditi šumu u koju se na kraju i sam pretvorio.

- Na Rabu je baš specifična šuma Kalifront jer ta šuma se spušta do samoga mora. Ima formu makije, a kasnije prelazi u šumu. Rab je poznat po hrastu crniki - kaže Boris Belamarić, upravitelj Šumarije Rab i Pag.

Više od stotinu hektara te šume spušta se skroz do mora te uzdiže do 80 metara nadmorske visine.

- Crnogorični hrast da ima svoju vlastitu klimu i da unutar šume stvara svoj vlastiti mikro i makro svijet. Šetajući tom šumom može se stvarno doživjeti da se radi o nečem vrlo posebnom - šumi koja stvarno ima svoju dušu - koji put mračnu, koji put svjetlu, ali posebna je - uvjerava Mladen Sćerbe, rapski umjetnik.

Kalifront, nesagledivo star, imao je još jedan zadatak - pamtiti rapsku povijest i prenositi je kroz vjekove. Tu mu je pomogao zadarski pjesnik iz 16. stoljeća, Juraj Baraković koji je ovu legendu pretočio u ep.

- Otok Rab je zeleni otok. Kalifront šuma nam je živi dokaz da trebamo živjeti u skladu s prirodom. Dragine suze su nam izvori vode na otoku i mislim da je poanta cijele ove ljubavne priče - ako želimo živjeti sretni i zadovoljni u skladu - moramo napokon poštivati prirodu - poručuje Snježana Čulić.

Šuma Kalifront na Rabu je najveći cjeloviti kompleks šume hrasta crnike na Mediteranu.

- Bez obzira na vlasništvo, naravno, da mi kao Rabljani ćemo se truditi i dalje očuvati ovo naše prekrasno bogatstvo. Jer bez ovakve prirode, nema ni turizma - poručuje Ivana Matušan, direktorica TZ Grada Raba.

Danas, baš kao i nekada - Rabljani žive od šume i mora.

- Grad Rab još dok je bio pod Venecijom je živio od tih šuma. Jedan dio svojega prihoda je imao od šuma. Kolika je važnost tih šuma vidimo i po grbu grada Raba koji je zapravo okružen sa grančicom hrasta crnike - govori Boris Belamarić, upravitelj Šumarije Rab i Pag.

Važna je bila tada, ali važna je i sada. Jer, kako kaže Ivana Matušan, Rab je izuzetno bogat uvalama. Bogat je i šumom pa se ondje spajaju te dvije prekrasne situacije otoka Raba -turizam, naravno, uz to i šuma i priroda.

Ta dva lika - okamenjena Draga i u bronci saliven Kalifront ponovno žive svoj rapski život na trgu Svetoga Kristofora, zaštitnika Raba, gdje je ova priča ovjekovječena kroz fontanu.