Davor Mance: Prva ljudska kolonija na Mars bi mogla 2040.

U godini velikih znanstvenih obljetnica - sto godina Međunarodne astronomske unije te 50 godina od slijetanja čovjeka na Mjesec - i daruvarsko Astronomsko društvo ima svoj mali jubilej. Deseti put organizirali su Dane astronomije. Gostovala su ugledna svjetska znanstvena imena, među njima i Hrvat koji istražuje - Mars!

Dr.sc. Davor Mance iz Švicarskog instituta za tehnologiju jedini je Hrvat koji, s međunarodnim timom znanstvenika, sudjeluje u Nasinoj misiji vrijednoj milijardu dolara. Nakon gotovo pola godine od lansiranja, na Mars je u studenom sletio njihov Insight - sonda s uređajima za prvo dubinsko istraživanje toga umirućeg planeta.

Istražujemo Mars da bismo bolje upoznali Zemlju, kaže doktor Mance. Ona je, naime, zbog tektonskih ploča izbrisala svoju povijest.
- Tako su se minerali s površine Zemlje miješali sa unutrašnjosti. I više to nije isti sastav kakav je bio i mi ne znamo kakav je bio sastav na početku. Dok na Marsu takvih tektonskih ploča nema i ako uspijemo da vidimo unutrašnjost Marsa, vidjet ćemo povijest Zemlje - kaže znanstvenik.

Prva ljudska kolonija na Mars bi mogla 2040. godine. A ove godine slavimo pola stoljeća otkako je čovjek kročio na Mjesec.
Tako će, kaže Mance, jednog dana postojati baza na Mjesecu, kad se ljudi vrate na Mjesec, onda ga više neće napuštati.

Predavanjem o otkrićima u astrofizici i ljudima na Mjesecu Ante Radonić oduševio je osnovnoškolce.

Znanost i nebesko prostranstvo bit će im još bliže ostvare li se planovi astronomskog društva "Kumova slama" o izgradnji zvjezdarnice u Daruvaru.

Zvjezdarnica ima dogovorenu građevinsku dozvolu - pola grad, pola županija, pa kad to napravimo, idemo probati prema fondovima Europske unije.

A prvi u državi, Daruvarčani bi mogli imati i park tamnog neba na Papuku - za astrofotografe, entuzijaste i turiste.