U Zavičajnom muzeju Konavala otvorena izložba Konavoske pomice

Povodom Cvjetnice, u organizaciji Muzeja i galerija Konavala, u Zavičajnom muzeju Konavala otvorena je izložba "Konavoske pomice, Zbirka Katarine Bećir", sa najreprezentativnijim primjercima pletenih palmi koji su nastali u rasponu od dvadesetak godina djelovanja Katarine Bećir.

Pletući palme za sebe i svoje bližnje, a kasnije i za druge, Katarina Bećir godinama je odvajala najuspješnije primjerke i stvorila reprezentativnu zbirku raznolikih umjetničkih ostvarenja. Velika ljubav i dugogodišnje iskustvo rezultiralo je izložbom od 101 pletene palme koje je autorica predala Muzejima i galerijama Konavala te će nakon izložbe ostati trajno vlasništvo muzeja. Različiti oblici pletiva, kako palmi tako i ukrasa za palme koji se mogu vidjeti na izložbi, daju izvanredan uvid u kreativne i izvedbene mogućnosti ovog zanimljivog ručnog rada.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić zahvalila je Katarini Bećir na darovanoj zbirci te upozorila na važnost održavanja umijeća izrade pletenih palmi. Katarina Bećir obratila se prisutnim posjetiteljima koji su kasnije imali priliku razgledati izložbu i uživati u tratimjentu.

Kustosica i autorica teksta Maris Stanović podsjetila je na običaje u Konavlima tijekom preduskrsnog i uskrsnog razdoblja, a autorica likovnog postava Anita Arbulić pozvala je sve prisutne na edukativne radionice za djecu tijekom školskih praznika te na predavanje Ivana Šimića o ugroženosti palmi koje će se održati 11. svibnja u 19 sati u Zavičajnom muzeju Konavala.

Izložbu se može pogledati do 15. lipnja.