Premijerno izveden Molireov "Umišljeni bolesnik" u splitskom HNK

Predstava "Umišljeni bolesnik" Jean-Baptistea Poquelina - Molirea  premijerno je izvedena na pozornici splitskog HNK-a  sinoć u režiji Darija Harjačeka i dramaturškoj obradi Vedrane Klepice.

Publika je višeminutnim pljeskom nagradila glumačku postavu ove premijere, a redatelj Harjaček je istaknuo kako splitski HNK-napravio veliku predstavu.

- Mislim da smo napravili veliku predstavu, a meni je bilo sjajno surađivati s ansamblom splitskog HNK i mladim splitskim glumačkim zvijezdama koje će idućih trideset ili četrdeset godina predstavljati vrh hrvatskog teatra - istaknuo je Harjaček.

Tumačeći svoj redateljski angažman u ovoj predstavi, rekao je kako Molirea treba čitati iz perspektive našeg vremena.

- Veliki pisci, kao što je Molire, nisu mrvi  nego živi pisci - poručio je Harjaček.

Naslovnu ulogu umišljenog bolesnika Argana igrao je Marjan Nejašmić Banić koji je nakon premijere rekao kako je iznimno zadovoljan predstavom.

- Mislim da je publika dobro prihvatila predstavu te da je do nje došla poruka koju smo na gledatelje htjeli prenijeti - kazao je Nejašmić Banić.

- Umišljeni bolesnik zahvalan je predložak za portretiranje odnosa, kako obiteljskih, tako i građanskih, i to takvih u koje se kroz dramaturški, režijski i glumački rad lako upisuje ono suvremeno i aktualno, osobito zato što gotovo svi likovi u drami lažu, najčešće iz sebičnih motiva, a puno rjeđe za dobrobit drugog - rekla je dramaturginja Klepica.

Glavnu ulogu tumačio je Marjan Nejašmić Banić, a u ostalim su ulogama Petra Kovačić Pavlina (Toinette), Zorana Kačić Čatipović (Angélique), Andrijana Vicković (Béline), Pere Eranović (Cléante), Nenad Srdelić (Doktor Diafoirus), Nikša Arčanin (Thomas Diafoirus), Luka Čerjan (Fleurant), Filip Radoš (Doktor Purgon) te Anja Ostojić (Louison).

Komedija se igra u prijevodu Mladena Škiljana, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Ana Marin, a skladatelj Gordan Tudor.