Veleposlanica Srbije - voli šetnje po Sljemenu i kave na Trgu bana Jelačića

Republika Srbija zemlja je bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa. U njoj živi više od 7 milijuna stanovnika od kojih su većina Srbi, a hrvatska manjina čini oko jedan posto populacije. Najrazvijenije grane su poljoprivreda, industrija i uslužne djelatnosti. Jedan od izvoznih aduta ove zemlje je zdravstveni turizam. Ljekovite vode i čist planinski zrak dio su onoga što privlači turiste.

Za Srbiju se kaže da je zemlja vina i rakije. No i hrvatska vina pronašla su ondje svoj put, pa je u 2018. izvoz porastao za 35 posto. Srbija ima pet nacionalnih parkova. Jedna je od vodećih zemalja u izvozu smrznutog voća, a uzgoji trećinu svjetskih malina. Deseta je u svijetu po proizvodnji lignita. Srbija ima najniži prirodni prirast u odnosu na sve bivše jugoslavenske republike s prosječnom starosti od 43 godine. U glavnom gradu Beogradu živi milijun 300 tisuća stanovnika.

Iz nama susjedne zemlje dolazi Mira Nikolić, veleposlanica Republike Srbije. Kaže da najbolju suradnju ostvarujemo na gospodarskom i kulturnom planu, a bila bi još bolja da su politički odnosi Hrvatske i Srbije bolji. Trgovinska razmjena prošle je godine iznosila više od milijardu eura.

Hrvatske investicije u Srbiju iznose više od 700 milijuna eura što Hrvatsku stavlja na 4. mjesto po investicijama. Najviše se ulaže u prerađivačku i tekstilnu industriju, poljoprivredu, mehaniku i IT sektor.

Veleposlanica voli i prirodu. Kuća u kojoj je veleposlanstvo ima velik vrt u kojem rado šeće. U omiljene šetnje Zagrebom često odlazi sa suprugom, a najviše voli otići na Sljeme ili pak popiti kavu na Trgu bana Jelačića.

Mira Nikolić u Hrvatsku je stigla 2015. s mjesta pomoćnice ministra vanjskih poslova zadužene za multilateralu. Ovo joj je prvo veleposlaničko mjesto. Iz Hrvatske će otići potkraj godine nakon čega odlazi u mirovinu. Posvetit će se putovanjima na mjesta koja je oduvijek željela posjetiti.