Hrvatska pamet Hrvatskoj

Nacionalna akcija Hrvatska pamet provodi se već pet godina. Riječ je o natjecanju studentskih razvojnih projekata, a oni najbolji uvijek budu i nagrađeni. Upravo ta nagrada mnoge je ohrabrila i omogućila im da pokrenu vlastiti posao i ostanu u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj Osijek zovu Silicijskom dolinom zbog vrlo naprednog računalnog sektora u kojemu je zaposleno mnoštvo mladih stručnjaka. Svi oni objedinjeni su u Osijek Software Cityju koji zbog potreba za kadrom surađuje s osječkim Sveučilištem.

- Zadržavamo ih s dobrim uvjetima, s plaćama, studenti sa stipendijama, djelatnike s benefitima, što više godišnjeg, dodatne bonuse, fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće. Sve što zapravo nude europske firme, nudimo i mi u Osijeku, kaže Ivan Jurlina, predsjednik Udruge Osijek Software City.

Dario Mužević mladi je osječki liječnik koji se vratio u Hrvatsku. Najveći problem je, kaže, nepostojeći sustav vrijednosti zbog čega mnogi napuštaju Hrvatsku. Za trud i rad treba biti nagrađen, kaže. Napominje kako je jako važno otići na vanjsko tržište kao profesionalac, steći određena znanja i iskustva i vjeruje da njegov primjer neće u konačnici biti izoliran te da svi teže da se jednom i vrate.

A da i ne odu iz Hrvatske cilj je akcije Hrvatska pamet Hrvatskoj - na nacionalnoj razini, u suradnji sa šest sveučilišta, na svim znanstvenim područjima. Neki od tih projekata su stvarno i realizirani, neki su studenti na temelju tih projekata pokrenuli svoje poslove i uspijevaju opstati, razvijaju uspješan posao i zapošljavaju ljude.