Smotra dječjih KUD-ova

Tamburica dangubica božićni običaji, dječji plesovi, rasplesana vesela kola, većina ličke folklorne tradicije čula je se u Gospiću na prvoj smotri dječjeg folklornog stvaralaštva.

Nastup 6 folklornih skupina osim pred brojnih posjetitelja, nastup ličke mladeži pratio je i Goran Knežević, koreograf, voditelj, koji je na kraju smotre dao svoju ocjenu viđenog te smjernice kako poboljšati i približiti folklor mladim Ličanima.

Već treću godinu u Gospiću se organizira večer dječjeg folklora, a prvi put i smotra folklora, sve kako bi se potaknulo da se u folklorne skupine s područja Ličko-senjske županije uključi što više djece. Prije dvije godine samo su dva društva imala dječju sekciju, a danas ih je već šest.

Organizator je pozvao i stručne suradnike koji će pomoći svojim savjetom, upozoriti na pogreške, ali i pohvaliti ono što je dobro.

- Vidi se na njima da vrvi ona lička strast, lička krv da ima tu žestine snage onog dinarskog nerva i mislim da tako treba i dalje raditi. Najbitnije da se sačuva karekter Like da se sačuva tradicija i da se sačuva ona obilježja koja obilježavaju ličkog čovjeka u plesu i u pjesmi, kazao je Knežević.

Očito postoji želja da se tradicija obnovi, da se znanje prenese na mlađe naraštaje, a to je najvidljivije po sto pedeset mladih folkloraša koji su pokazali da žele, iako su još nesigurna koraka, nastaviti folklornu tradiciju.

Prepuna dvorana Pučkog otvorenog učilišta "dr. Ante Starčević" svaki nastup mladih folkloraša nagradila je pljeskom odajući priznanje ovim mladim ljudima koji će jednoga dana svoje znanje prenijeti na svoje potomke. Oni su jamac da lička baština neće izumrijeti.

U posljednjih deset godina otvorilo se mnogo dječijih festivala što je dobro za očuvanje tradicije, ali je i pozivnica mladima da se uključe u rad folklornih skupina i tako uče o svojoj povijesti.