Ukrasi od krep papira

Tradicija izrade ukrasa od krep papira datira još od kraja 19. st. kada to bio jedini materijal od kojeg su se različiti prigodni ukrasi mogli izrađivati. Posebno je ta tradicija karakterizirala Hrvatsko zagorje.

Gospođa Ana Čižmek i danas od krep papira izrađuje oko 60 vrsta cvijeća i različitih ukrasa. Nastoji očuvati tu vještinu prenoseći svoje znanje mladim naraštajima.

Njezino je cvijeće dugotrajnije, ne treba ga zalijevati i neće uvenuti, ono je od krep papira, a gospođa Ana ga izrađuje od djetinjstva.

- Najprije sam vidjela od svojih roditelja i od nekih drugih gospođa. Međutim, ja sam se sama razvijala jer sam kako sam vidjela cvijet u prirodi nastojala ga napraviti od krep papira i onda izmislila tehniku na koji način napraviti. Koristila sam neke tehnike koje su već stare, koje sam već znala, a nešto što još nisam vidjela sam izmislila, naravno, govori.

Prisjeća se gospođa Ana sredine prošlog stoljeća kada je krep papir bio teško dostupan materijal i kako ga je, zajedno sa svojim sestrama, štedljivo čuvala za posebne prilike.

- Taj krep papir je okupljao ljude za Božić. U ono vrijeme adventa se pripremao nakit za bor, to su bile male ružice i neki drugi materijali , recimo farbali su se česeri, orasi, jabučice su isto išle na bor. Tako da taj krep papir je oduvijek  baš to vrijeme adventa, kad se vani nema na poljoprivredi posla onda se više posvetilo toj izradi cvijeća i ukrasa, kazala je.

Osim izrade više od 50 vrsta cvijeća i različitih cvjetnih ukrasa, ukrašavaju se krep papirom i pisanice, izrađuju buketi za  mladence. Ako ne pronađe adekvatnu nijansu papir boji i izbjeljuje ga. Njezin su izum i kuglice za bor.

- To radim od 2007. To je uvijanje preko palca. To vam izgleda malo komplicirano ali kad se jedanput shvati jako se lijepo može svašta napraviti, ukrasni cvijetovi. Kad sam razmišljala kako ću dva cvijeta spojiti pa dobijem kuglicu, onda mi je sinulo  a ha mogu s jedne i druge strane traku, napraviti motiv, napravim rolicu i eto ti kuglice, rekla je.

Umijeće izrade cvijeća i ukrasa od krep papira prenijela je na svoju unuku, podučava mlade u mnogim školskim radionicama, prezentatorica je tradicijskih vještina u Starom selu Kumrovec. Zajedno s prof. Danicom Pelko nedavno je objavila priručnik o umijeću izrade ukrasa od krep papira "Rože od papira".

Gospođa Ana Čižmek od krep papira je izradila i jaslice koje su 2011. bile izložene među 100 najljepših u Rimu. Od ovog ekološki prihvatljivog i jeftinog materijala izrađuje i nakit. Svakoj rukotvorini daje individualni pečat. Voli vrtlarenje i vez. Sa svojim KUD-om Sveti križ začretje čuva i prenosi tradicijske vještine na nove naraštaje.