Na šibenskoj tvrđavi Barone predstavljen je gastro-vizualni koncept "Obsidio"

Na šibenskoj tvrđavi Barone predstavljen je gastro-vizualni koncept "Obsidio" - projekt koji objedinjava lokalnu gastronomsku ponudu i 3D mapping. Sastavni je to dio revitalizacije tvrđave svetog Ivana, jedine šibenske neobnovljene utvrde na kopnu, na kojoj radovi počinju ove jeseni.

Od slanih srdela i dagnji na buzaru do polpeta od janjetine sa šalšom i kolačića od bijele "pure". Lokalne namirnice dostupne kroz cijelu godinu za zimsku, proljetnu i ljetnu varijantu menija.

- Držali smo se da ta jela koja ćemo mi ponuditi budu autohtona, također da budu jednostavna za primjenu i da, na kraju, budu ukusna i da koristimo lokalne namirnice, rekao je Rudolf Štefan, masterchef, vlasnik restorana.

Zbog kreiranja sadržaja gastro-koncepta "Obsidio" poslu je sa zadovoljstvom prionuo vlasnik prve šibenske Michellinove zvjezdice. I osmislio eno-gastro ponudu za tvrđavu svetog Ivana. Jer uz edukativni kampus, "Obsidio" će biti njezin glavni sadržaj. A glavni će mu cilj biti - podizanje svijesti o lokalnoj kulturi prehrane i življenja.

- Kako domicilno stanovništvo, a naravno i sa intencijom i željom da upravo sa tim bogatstvom privučemo i turiste - jer upravo povijesna, kulturna baština, gastronomska ponuda je jedna od onih prekretnica ka suvremenom turizmu, ističe Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Pa Šibenik želi na tvrđavi svetog Ivana iskoristiti spoj svega toga, začinjen suvremenom tehnologijom 3D mappinga.

- Kad se tvrđava obnovi, neće te samo te blještave obnovljene zidine privlačiti posjetitelje i turiste, već onaj sadržaj po čemu je Šibenik drukčiji, naglasio je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Koji će, zahvaljujući istraživačkom radu Rudolfa Štefana i njegova tima, zaista ponuditi priču. Jer eno-gastro ponuda temeljena je na vremenu u kojemu se, u 17-om stoljeću, gradila tvrđava.

- Sir se ostavljao u testamentu - znači, kad bi netko umro, on je ostavljao u nasljeđe sireve - to dokazuje koliko je, u stvari, ta proizvodnja ovčjeg sira bila bitna, rekao je Štefan.

Glavne šibenske gospodarske grane bile su tada proizvodnja soli i stočarstvo, trgovalo se ječmom i kožama. Pa će svako jelo na tvrđavi svetog Ivana imati i svoju povijesnu priču.