"Bakina kuharica"

Hrvatski krajevi čuvaju pravo bogatstvo narodnih običaja, a među njima su i kulinarski recepti. Zahvaljujući zaljubljenicima u baštinu oni se brižljivo proučavaju, čuvaju i prenose na nove naraštaje. Rezultat jednoga takvoga truda je i knjiga "Kuharica iz bakine škrinjice - običaji tijekom godine" koja je predstavljena u Rijeci.

Ravnoj Gori-nadjev, u čabarskome kraju-budl, u Sungeru-želudac. Samo su neki od naziva za autohtono goransko jelo koje se tradicionalno priprema za Uskrs.

- Moja baka je recimo to rekla kao da je to jelo za težake. p Jaja su bila domaća, ostalo je staroga kruha, nije trebalo puno, malo šunke ili špeka se narezalo, malo luka, i to se sve zamiješalo i ona je to zamotala u tijesto i pekla, govori Blažica Sveticki, autorica.

Nekad sirotinjska, danas je to prava delicija. Goranske domaćice za Uskrs će dodati i slastice od oraha, rogača i maka. Uz uskrsna, u knjizi autorice Blažice Sveticki mogu se pronaći i druga jela koja se u Gorskom kotaru spravljaju tijekom godine.

- Krenuli smo s plodovima gorja davnih godina, prije 20 i nešto, zatim s Festivalom starina "Iz bakine škrinjice" i to je nekakav nastavak cijele promocije i onoga što želimo pokazat našim gostima, istaknula je Rahela Vitasović, direktorica TZ Ravna Gora.

- Važno mi je da se to sačuva, ne samo zbog moje obitelji, mojih nasljednika, nego i općenito da se očuva tradicija i običaji Gorskog kotara, rekla je Sveticki.

Mnogo je starih običaja i recepata koji se ne smiju zaboraviti. Poželite li nešto od toga spraviti za Uskrs, a ne znate kako, odgovor je -  u "bakinoj škrinjici".