Pula: veličanstvena izvedba Mozartova 'Requiema'

Na Korizmenom koncertu u pulskoj crkvi svetog Franje tražilo se mjesto više. Mozartov 'Requiem' izveli su mladi glazbenici, studenti pulske Muzičke akademije uz pomoć kolega iz Zagreba.

Veličanstvena je bila pulska izvedba jednog od najpopularnijih djela klasične literature. Zbog velikog ansambla, koji je zahtjevno okupiti i uvježbati, Mozartov 'Requiem' u Istri se rijetko izvodi. Odabir repertoara za korizmeni koncert bio je izazov i profesorima i studentima pulske Muzičke akademije.

- Prije svega, to je ogromna čast, pogotovo raditi s našim Istarskim simfonijskim orkestrom. Stvarno je bilo veličanstveno. Što se tiče zahtjevnosti, uz dovoljno rada i truda ništa više nije zahtjevno, a mi smo se evo stvarno naradili. Ovo je samo kruna našeg tromjesečnog rada i jako smo zadovoljni, kaže solistica Ema Delač.

- Veliki napor smo uložili da bismo što bolje mogli donijeti i predati publici ono što je Mozart htio napisati, a to što je on napisao je jako, jako dobro, reklo bi se, čovjek je znao što radi, komentira solist Lovro Matešin.

Višemjesečne probe tražile su posvećenost studenata i profesora, no uspješan nastup svima je poticaj da se i dalje inzistira na zahtjevnim koncertnim repertoarima.

Zbor i soliste, protekla je tri mjeseca, za ovaj koncert uvježbavao maestro Domeniko Briški.

- Mogu vam reći da na mladima svijet ostaje. Jako sam zadovoljan jer najljepše je raditi s mladim ljudima - oni imaju jako puno entuzijazma, jako puno volje, jako puno želje, i kad misliš da više ne mogu, onda tek mogu dati najviše od sebe, ističe dirigent Domeniko Briški.

Uz Mozartov 'Requiem', na programu je bila i njegova skladba 'Ave verum corpus'. Publiku je oduševilo i djelo Antonia Smareglie 'Salve regina', izvedeno u povodu 90. godišnjice smrti tog istaknutnog istarskog skladatelja.