Migrirajmo u knjižnicu

Gradska knjižnica Ivan Vidali na Korčuli jedina je knjižnica u Hrvatskoj koja je uključena u Erasmus program, naziva "Migrirajmo u knjižnicu". Program je posvećen migrantima, bilo da je riječ o azilantima ili jednostavno doseljenicima iz stranih zemalja, te njihovoj integraciji u novu sredinu, u čemu upravo društvene ustanove poput knjižnica imaju ključnu ulogu.

Korčula je svojim ljepotama privukla brojne doseljenike iz drugih zemalja, pretvorivši im godišnji odmor u trajno odredište. Upravo je njima namijenjen Erasmus program "Migrirajmo u knjižnicu", u kojemu, uz korčulansku, sudjeluju i knjižnice iz Poljske, Litve i Španjolske, otkrivajući svoju novu ulogu u društvu.

Razmjena iskustava među knjižnicama je dragocjena, jer je, primjerice, u Poljskoj, nešto drugačiji tip migracija.

- Imamo puno povratnika, odnosno djece iz poljskih obitelji, koje su odlazile u Sovjetsku uniju. Ta se djeca sad vraćaju sa svojim obiteljima, kako bi ovdje započeli život, iako dosta njih ne govori poljski - kaže Aleksandra Zawalska - Hawel, ravnateljica javne knjižnice u Zoryju, Poljska.

Knjižnice su ključne u olakšavanju integracije migrantima, zahvaljujući pristupu informacijama, ali i druženju kroz brojne radionice.

Važno je, kažu, otvoriti srce i um, prihvatiti različitosti i, na kraju, vidjeti čovjeka, a ne stereotip.