Kako biciklom sigurno doći do škole

Učenici zagrebačke Škole za cestovni promet ove su školske godine imali fakultativni predmet - Građanski odgoj. Odabrali su temu koja ih najviše zanima - kako da biciklima sigurno dolaze u školu. Svoj su projekt predstavili na županijskoj, zagrebačkoj smotri "Projekt građanin".

Građanske kompetencije u Školi za cestovni promet od ove školske godine nisu puka teorija. Iako su većina učenika ovdje momci, djevojke prednjače u projektu kojemu je cilj organizirati svijet tako da nam svima bude bolje. Prije toga treba uvidjeti da imamo građanske mogućnosti i prava da djelujemo i ostvarimo promjene.

U projekt "Vozim na sportski pogon" utrošili su mnogo više vremena nego jedan školski sat na tjedan koliko je predviđeno za fakultativnu nastavu građanskog odgoja. Radili su kod kuće, hodali gradom, razmišljali kako da se organizira biciklizam.

No, zato su i mnogo više naučili u neformalnom projektnom učenju. Učenici na školovanju u iznozemstvu proučavali su biciklizam u drugim zemljama.

Za projekt "Vozim na sportski pogon" učenici su iskoristili znanja iz prometne struke, ali su im trebala i ona iz drugih predmeta. Neki će ovo istraživanje iskoristiti i u završnom radu. Stekli su građanske kompetencije, a s projektom dalje mogu nastaviti mlađi učenici.