Tko stoji iza plavog mede - dvostrukog dobitnika nagrade 'Grigor Vitez'

Mnoga djela koja su osvojila prestižnu nagradu 'Grigor Vitez' poput 'Grge Čvarka', 'Zvižduka s Bukovca' i 'Koka u Parizu' poslije su postala klasici dječje literature. Priznanja najuspješnijima ove su godine dodijeljena su u Maloj dvorani Lisinski.

I u ovom, već 52. izdanju, na natječaj je bilo prijavljeno čak 119 naslova 48 hrvatskih nakladnika, a 'Grigora Viteza' za književni tekst za djecu zaslužila je Silvija Šesto slikovnicom 'Uhvati mi plavog medu'.

Ta slojevita priča o odrastanju i srazu između stvarnosti i dječjih želja donijela je i nagradu za ilustraciju za mlađu dob djece Vandi Čižmek, čime se taj naslov dvostruko okitio.
Dodjela nagrade 'Grigor Vitez'
Nagradu za najbolji književni tekst za mladež odnijela je Jasminka Tihi-Stepanić s romanom 'Ljeto na jezeru Čiču' - priča nas vodi kroz doživljaje jedne adolescentice i njezina mlađeg brata koji na kraju nažalost pogiba.

Među naslovima prispjelim na natječaj vidljiva je tematska i žanrovska raznolikost: Velika je konkurencija bila ove godine, izvrsna je bila kvaliteta ilustracija, tehnike su bile raznolike, tako da nije bilo lako odlučiti tko su najbolji, komentirao je dopredsjednik Povjerenstva prof. dr. sc. Frano Dulibić.

Najbolje ilustracije za stariju dob djece su one Stanislava Marijanovića u slikovnici 'Ogrlica sva od naših lica', a posebno priznanje dodijeljeno je Ivani Guljašević Kuman knjigu 'Drugačija'.