Osmogodišnji Vinko objavio prvu knjigu "Hrabrost dječaka"

Tek što je naučio slova, osmogodišnji Vinko Udovičić iz Šibenika -  izdao je i svoju prvu knjigu. Pod nazivom „Hrabrost dječaka" - cijelu je priču sam i ilustrirao. Od naslovnice do kraja, svih 14 stranica - borba je dobra protiv zla!

Kako je rođen u domu gdje se njeguju priče za laku noć, i to iz mamina pera - Vinku je bilo  prirodno da i on ispriča koju.

- Ja sam vidio kako su drugi pisali i htio sam naslijediti od majke nasljeđe, govori Vinko Udovičić, autor i ilustrator priče "Hrabrost dječaka".

Sudeći prema učinjenom - to je i uspio.

- Ponosna sam što je moje čitanje i pričanje mojih priča imalo nekakvog utjecaja i što on pokušava u skladu sa svojim mogućnostima i godinama isto nešto ostvariti, rekla je Ana Udovičić, spisateljica i Vinkova majka.

A njegova je priča o dječaku koji je odlučio zaustaviti smrt - koja sije zlo.

- Odlučan da spasi svijet dječak je potražio pomoć od starih bogova koji su se povukli sa zemlje, dali su mu mač, ali on nije imao moći sve dok dječak ne pronađe snagu u sebi, čita Vinko.

Knjiga je tiskana u vlastitoj nakladi od 300 komada, uz pomoć osobne tipkačice i urednice.

- Onda tipkam što on meni diktira. A kad ja kažem, slušaj, možda bi mogli nešto izmijeniti. On meni kaže - ne mijenjaj mi tekst! Ja sam odlučio tako, i onda moram tako staviti, govori Ana.

Ovaj mali pisac, kako i doliči, primio nas je u knjižnici svoje škole Fausta Vrančića. Najstarije u Šibeniku, koja ovih dana slavi sedamdeseti rođendan. A iznjedrila je ona mnoge male umjetnike.

- Imamo mnoštvo djece koja postižu uspjehe na glazbenom, plesnom glumačkom planu tako da smo više nego ponosni, ističe Snježana Čaleta, ravnateljica OŠ Fausta Vrančića.

A razloga za ponos - bit će još.

- Već sam skoro napisao drugu. Zove se "Sinotkaz", ako pitate, rekao je Vinko.

A zašto sin daje otkaz - doznat će se iduće godine.