"Humana Nova"- spas za teško zaposlive osobe

Čakovečka Humana Nova jedina je socijalna zadruga u Hrvatskoj koja zapošljava više od 60 posto osoba s invaliditetom. Svoje mjesto pod suncem ovdje su našle i teško zaposlive te dugotrajno nezaposlene osobe. Proizvode i prodaju inovativne tekstilne proizvode od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. A zahvaljujući brojnim projektima, posao se stalno širi.

U socijalnoj zadruzi Humana Nova zaposleno je 28 osoba. Jedna od njih je Ljubica. Gotovo cijeli radni vijek provela je u velikoj tekstilnoj industriji, nakon čijeg kraha je završila na zavodu za zapošljavanje. Srećom ne zadugo. Prije 5 godina postala je dio "humanitarnog tima".

- Jako lijepo. Za čovjeka u mojim godinama ovo je pravo mjesto. Društvo je dobro, dobro se slažemo, komuniciramo, funkcioniramo, rekla je Ljubica Blažova, krojačica.

S Fondom za zaštitu okoliša ova socijalna zadruga  surađuje već nekoliko godina. A upravo su potpisali ugovore za dva nova projekta. Vrijedni su oko 250 tisuća kuna. Fond ih sufinancira s gotovo 100 tisuća.

-Proširit ćemo sustav prikupljanja u gradu Čakovcu i Varaždinu, podjelom vreća u svako kućanstvo i imat ćemo skupljanje na kućnom pragu. Na taj način ćemo povećati i kvalitetu, ali i količine skupljenog tekstila. Dok je drugi projekt namijenjen za razvoj 5 novih proizvoda, opet od starog tekstila, koje ćemo napraviti u našoj šivaoni, govori Ivan Božić, upravitelj socijalne zadruge Humana Nova.

- Naš zadatak nije samo da potičemo ponovnu uporabu, cirkularnu ekonomiju, već da se i socijalno osjetljivo ponašamo. Humana Nova sa načinom na koji posluje, svojom plemenitošću i osobama koje zapošljava, ovdje je zaista poseban primjer. Njihova borba, način opstajanja na tržištu pokazuje i da znaju i da mogu i hvale je vrijedno, naglasio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Želja je zadrugu dalje razvijati - zapošljavati nove radnike i povećavati proizvodnju.