HRT-ova ekipa na povijesnim lokacijama Križnog puta

U Velikom tjednu kršćani se prisjećaju Isusove žrtve i muke te slave njegovo uskrsnuće i svoje iskupljenje. Veliki tjedan Isus je proveo u Jeruzalemu, ondje je mučen, umro na križu i uskrsnuo. Taj grad i danas čuva najsvetije tajne kršćanske vjere. Kako danas izgledaju lokacije na kojima je Isus proveo svoje posljednje, teške dane pogledajte u priči koju donosi Ivana Štefelić.

- Veliki petak: Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti


Jeruzalem kao na dlanu. Grad koji za svaku od monoteističkih religija ima veliko značenje. Za kršćane je mjesto sjećanja na Isusovu žrtvu i muku koju je podnio, na tajnu vjere, vjere u uskrsnuće, u vječni život.

Kapelu u obliku suze, u svijetu poznatu pod nazivom Dominus Flevit, već 800 godina održavaju franjevci. A i Hrvati su ostavili trag u očuvanju svetih mjesta u Jeruzalemu. Hrvati iz Sarajeva, iz obitelji Branković, u 17. st. kupili su i darovali franjevcima Getsemanski vrt.

Mjesto na koje je Isus često dolazio moliti, mjesto gdje počela Isusova patnja, vrt u kojem još rastu masline iz njegova doba. Masline koje znaju sve istine o strahu, tjeskobi, vjeri i izdaji koje je Krist proživio.

Prije polaganja u grob Isus je pomazan na kamenu koji je smješten na samom ulazu u Baziliku Svetoga groba. Kraj križnoga puta Isusov je grob. Najsvetije mjesto za kršćane i samo u njemu nije dopušteno snimanje i fotografiranje.

Iako Jeruzalem živi svoj život izvan okvira svetih mjesta, katkad se čini kao da je Križni put jedna velika tržnica, on je auteničan i donosi priču o Isusovim posljednjim teškim danima koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.