Bolest ju je "okrenula" izradi nakita

Prije tri i pol godine Sanja Račić je doznala da je teško bolesna. Operirana je, prošla kemoterapije i zračenja, a onda je lani slijedio novi šok. Bolest se proširila. Napustila je posao i posvetila se borbi za zdravlje.

- Promijenila sam odnos prema svemu što me okružuje, nekako sam mislila da će to biti put ozdravljenja i bilo mi je jako važno da sve ovo shvatim kao kronično, a ne kao konačno. Kada shvatiš koliko je život kratak i usredotočiš se na važne stvari, ne mariš za sitnice koje su me prije opterećivale, rekla je.

I tu počinje priča o njezinu nakitu.

- Ja sam bila na bolovanju kad sam išla na kemoterapiju i imala sam pregršt slobodnog vremena, a od kemoterapije slabi osjet u prstima, jednostavno stradaju ti periferni živci i uvijek me zanimao nakit i odjeća i onda sam počela raditi, kaže.

S pomoću novca za samozapošljavanje pokrenula je posao i potkraj prošle godine postala vlasnica obrta zanimljivog naziva.

- Allunga na jeziku Aboridžina u okolici Sidneya znači sunce. Sunce nam svima treba i zbog toga je moj obrt toga imena, kazala je.

O svom je poduzetničkom pothvatu nedavno govorila i osječkim srednjoškolcima. Na predavanju i njezini najbliži. Upravo su joj obitelj i  prijatelji najveća potpora.

Koliko je Sanja uspješna u novom poslu, svjedoči ljepota nakita i brojne žene koje ga rado nose. Narukvice i ogrlice od ekokože, perli, koralja i vulkanskog kamenja te naušnice i prstenje prodaje putem društvenih mreža i na sajmovima.

Dok smo snimali prilog, Sanja je doznala da se bolest vratila. Čeka je nova borba. I tečaj za oblikovateljicu nakita koji će pohađati za vrijeme liječenja u Zagrebu.

- Kao što kaže moja onkologica Marijana: 100 puta smo ga se riješili pa ćemo i 101. put. Jednostavno ne mogu o tome razmišljati da će me to doći glave iako statistike govore da se to vrlo često dogodi, ali ja nekako mislim da će na kraju sve biti dobro, rekla je.

Sanja je zapravo Allunga. Žena s energijom i toplinom sunca i onda kad je najteže.