Službe Muke Gospodnje i obredi Velikoga petka

Veliki je petak. U spomen na Kristovu muku i smrt na križu u crkvama danas nema misa. Zvona ne zvone, oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća, orgulje ne sviraju - vjernici se okupljaju u tišini kako bi se poklonili križu uz promišljanje o Kristovoj smrti kao izvorištu spasenja.

- HRT-ova ekipa na povijesnim lokacijama Križnog puta

Službe Muke Gospodnje i obredi Velikoga petka održani su u crkvama diljem zemlje. Papa Franjo večeras će predvoditi Križni put u rimskom Koloseju.Hvar - procesija "Za križen" jedinstvena je u svijetu

I ove godine na Hvaru je održana cjelonoćna procesija "Za križen". Riječ je o tradiciji staroj 5 stoljeća koja je uvrštena i na Unescov popis svjetske baštine.  Procesija "Za križen" jedinstvena je u svijetu. Posebna je po tome što se neprekinuto odvija u nizu pet stoljeća.

Iz Hvara se javila Mirta Šurjak koja kaže - posebno je emotivan sam dolazak jelšanskog križonoše koji pri dolasku u Jelsu nakon hoda od gotovo osam sati zadnjih 20 metara pretrči s križom u rukama i onda pada na koljena pred mjesnim župnikom. Ove godine ta osobita čast pripala je 44-godišnjem Petru Bunčugi:U procesiji je sudjelovao i premijer Andrej Plenković koji je podrijetlom s tog otoka. Jutros se u Hvaru sastao s hvarskim biskupom mons. Petrom Palićem, a zatim je obišao zgradu upravo obnovljenog hvarskog kazališta iz 17. stoljeća, najstarijeg pučkog kazališta u Europi. Obnova je trajala 20 godina.

Veliki petak kršćanski spomendan Isusove muke i smrti slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.Na Veliki petak se u Katoličkoj crkvi ne slave sveta misna otajstva jer je sveta misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na Veliki petak je sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu.

Otajstvo križa u središtu liturgije; tišina odgovor na otajstvo Božje ljubavi
Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put.

U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka - čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa te svetu pričest.

Liturgija Velikoga petka danas je bez brojnih elemenata koji su joj bili pridruženi kroz povijest, u njezinu je središte otajstvo križa, a tišina je prvi zamjetljiv element kao odgovor na otajstvo Božje ljubavi pokazane u križu i smrti Božjega Sina.

Upravo ta tišina jedinstveni je početak obreda kada svećenik slavitelj s poslužiteljima u crkvu ulazi u tišini te se prostire pred oltarom na kojemu nema križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira da je s Isusa svučena odjeća, odnosno njegovu ogoljenost, ali je i znak povučenosti, tišine, žalosti i tuge za umrlim Učiteljem.

Slijedi slušanje Božje riječi iz proroka Izaije o sluzi patniku koji je slika Isusa, čije se smrti spominjemo na Veliki petak. Nakon toga slijedi Služba Riječi (pjevana Muka Gospodinova).

Drugi dio obreda je klanjanje Kristovu križu, otkrivanje križa te poklon i ljubljenje križa. Sveta pričest je treći dio obreda, a budući da je Veliki petak jedini dan u godini kada se ne slavi Misa, vjernici se pričešćuju hostijama koje su pohranjene od jučerašnje Mise večere Gospodnje.

Obredi završavaju razlazom u tišini.